NYT: ABD istihbaratı Ukrayna’nın Rus generallerini yok etmesine yardım ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı sırasında Ukraynalıların birçok Rus generali öldürmesine olanak veren Rus birimleri hakkında istihbarat sağladı.

The New York Times’ın , ABD’li yetkililere atıfta bulunarak bildirdiğine göre Ukraynalı yetkililerin cephede 12 Rus generalin öldürüldüğünü söylediğini ve bu sayının askeri analistleri şaşırttığını hatırlatıyor.

ABD tarafından verilen hedefleme yardımı, Biden yönetiminin Ukrayna’ya gerçek zamanlı savaş alanı istihbaratı sağlamaya yönelik gizli yardımının bir parçasıdır.

Türkiye Ukrayna’ya 100 tır insani yardım gönderdi.

Yetkililer, istihbaratın, Moskova’nın Donbass’taki gizli savaş planına ilişkin ABD’nin son değerlendirmelerinden elde edilen Rus asker hareketlerini de içerdiğini söyledi. Ancak, ABD yardımı sonucunda kaç generalin öldürüldüğü konusunda ayrıntı vermeyi reddettiler.

Amerika Birleşik Devletleri, Rus ordusunun sık sık taşınan mobil karargahının yerini ve diğer ayrıntılarını sağlamaya odaklandı.

Ukraynalı yetkililer, topçu saldırıları ve Rus üst düzey subaylarını öldüren saldırıları gerçekleştirmek için üst düzey Rus subaylarının varlığı konusunda Ukrayna ordusunu uyaran bilgilerle coğrafi konumu kendi istihbaratlarıyla birleştirerek hareket ediyor.

Yayın, ayrıca İdare’nin (Biden yönetimi), bunun bir tırmanış olarak görülmesinden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i savaşı genişletmeye kışkırtacağından korkarak, savaş alanındaki istihbaratın çoğunu gizli tutmaya çalıştığını belirtiyor.

Amerikalı yetkililer, toplama yöntemlerine maruz kalma korkusuyla Rus birliklerinin karargahı hakkında nasıl bilgi aldıklarını açıklamadılar. Ancak savaş boyunca ABD istihbarat teşkilatları, Rus birliklerinin hareketini izlemek için gizli ve özel uydular da dahil olmak üzere çeşitli kaynakları kullanmaktadır.

Ukrayna yaklaşık 24.5 bin Rus askerini ve 300’den fazla insansız hava aracını imha etti.

Pentagon Sözcüsü John F. Kirby, Ukraynalılarla istihbarat paylaşımı hakkında sorulan soruya, “Bu bilgilerin ayrıntılarını konuşmayacağız” dedi. Ancak ABD’nin Ukrayna’ya kendisini savunmak için kullanabileceği bilgi ve istihbarat sağladığını kabul etti.

NYT, ABD’nin üst düzey Rus askeri liderleri hakkında istihbarat sağlamasını yasakladığını belirtiyor. Özellikle, bu Rus general Gerasimov ile ilgilidir.

Ancak yetkililer, diğer Rus generallerin ölümlerinde ABD istihbaratının parmağı olduğunu kabul etti.

Amerikalı yetkililer, ABD’nin Rusya’nın 24 Şubat işgali öncesinde Ukrayna’ya operasyonel istihbarat sağlamaya başladığını açıkça kabul etti.

Onlara göre, ABD istihbaratı Ukrayna’ya Rus birliklerinin hareketinden hedeflerle ilgili verilere kadar çok çeşitli alanlarda gizli bilgiler verdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com