Ukrayna’da 35 binden fazla hane güneş enerjisi santrali kurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bugün Ukrayna’da 35 bin 400 aile güneş enerjisinden elektrik alıyor. Evlerde kullanılan güneş enerjisi santrallerinin (GES) toplam kapasitesi ise 933 MW olarak hesaplandı.

Ukrayna Devlet Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Ajansı’nın basın servisi tarafından yayınlanan mesajda Devlet Enerji Verimliliği Başkan Yardımcısı Yuriy Şafarenko “Bugün, Ukrayna’da kendi ihtiyaçlarımız için “temiz” enerji kullanmanın yeni bir kültürünün nasıl yavaş yavaş geliştiğini görüyoruz. Halihazırda enerji üreten ve tüketen 35 binden fazla hanemiz var. Ancak bu, Ukrayna’da 6.5 milyondan fazla olan toplam hane sayısının sadece % 0.5’i” dedi.

Özellikle kendisine göre bu yılın ikinci çeyreğinde toplam kapasitesi 98 MW olacak şekilde 3,480 haneye güneş enerjisi santralleri kuruldu.

Aynı zamanda, hanelerin GES’lerdeki toplam yatırımı yaklaşık 730 milyon Euro’dur.

Güneş enerjisi istasyonların en fazla sayıda Dnepropetrovsk bölgesinde (5,706 adet ve 141 MW kapasiteli), Ternopil bölgesinde (2,788 adet ve 79 MW) ve Trankarpatya bölgesinde (2,718 adet ve 78 MW) bulunmaktadır.

Ayrıca, Devlet Enerji Verimliliğine eklenen bu tür GES’lerde, enerji üretim noktasında tüketildiği için güç sistemi ağı için yararlıdır.

ukrhaber.com

Zelenskiy, Ukrayna’nın yerli halklarına ilişkin yasayı imzaladı

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com