Merkez Bankası’ndan: Privatbank’ın kamulaştırılmasına ilişkin dava kaybedilirse ne olacak?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası tarafından hazırlanan bir rapora göre Yargıtay’da kabul edilen ve Privatbank’ın millileştirilmesinin iptaline ilişkin davanın kaybedilmesi halinde, devletin kaybı 29 milyar grivna ve Privatbank’ın millileştirilmesinin iptali ile sonuçlanır denildi.

Surkis ailesi tarafından açılan davasının duruşmasının 27 Nisan’da yapılması bekleniyor. Daha sonra Yargıtay Büyük Dairesi üç yıldan fazla süren mahkeme sonucunda kesin bir karar verebilir.

Mahkemede, Surkis ailesi, Surkisov’un milyarlarca dolarlık mevduatının Privatbank hisselerine dönüştürüldüğünü ve daha sonra devlete devredilen anlaşmaya itiraz ediyor. Bu şekilde yazılan toplam mevduat tutarı (sadece Surkis ailesi değil) 29.4 milyar grivnaya ulaşmaktadır. Devletin, Surkis’e karşı mahkemede kaybetmesi, Privatbank’ın bu parayı bütçeye aktarmak yerine bankanın eski sahipleriyle ilişkili kişilere ödemek zorunda kalacağı anlamına gelmektedir.

Raporda “Bu planın ana noktası mahkeme kararından sonra başlayacak. Sonuçta, Privatbank’ın millileştirilmesi ile ilgili diğer tüm hususlar çözülecek. Bunlar Igor Kolomoiskiy’nin millileştirmeyi yasa dışı olarak kabul etmesi ve bankayı kendisine iade etmelerini istediği şeyler.” denildi.

Kiev Temyiz Mahkemesi 15 Nisan’da Privatbank’tan Surkis ailesine (Privatbank hisseleriyle değiştirilen mevduatların bir kısmı) 250 milyon dolardan fazla ödeme yapması kararını da vermişti.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com