Ukrayna’da, ilk kez akraba olmayan bir donörden kemik iliği nakli yapıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’de bulunan Ohmatdet Ulusal Çocuk İhtisas Hastanesinde gerçekleştirilen bir operasyonla Ukrayna’da bir ilk olarak akraba olmayan bir donörden kemik iliği nakli gerçekleştirildi.

IDonor: All-Ukrainian Donation Platform’dan Irina Zaslavets Facebook sayfasında yaptığı bir açıklamada “Ukrayna’da kemik iliği, ilgisiz bir donörden bir çocuğa nakledildi. Çocuk bir yaşın üzerinde. Alman bir vatandaş hücreleri onunla paylaştı” diyor Facebook sayfasında.

Zaslavets, çocuğun genetik bir kombine bağışıklık yetmezliğinden muzdarip olduğunu söyledi. Kardeşinin de benzer bir rahatsızlıktan daha önce öldüğü belirtildi.

Bağışçının, uluslararası 37 milyon potansiyel donörün kayıtlı olduğu Ukrayna kemik iliği donör kayıt fonu tarafından bulunduğunu söyledi.

“Ohmatdet Ukrayna kemik iliği donörleri kayıt defterine bakıldı ve Almanya’da bir bağışçı buldu. İdeal olarak uygun olan kişi kabul etti. En zor şey kemik iliğini Ukrayna’ya teslim etmekti, çünkü karantina vardı ve kendisi gelemiyordu.” diyen Zaslavets kemik iliğinin DHL Express Ukraine tarafından taşındığını belirtti.

Nakil 1 Nisan’da, Ohmatdet hastanesi yoğun kemoterapi ve immünoterapi bölüm başkanı Aleksander Lisitsa tarafından gerçekleştirildi.

Zaslavets, “O zamandan beri her şeyi bir sır olarak sakladık, kemik iliğinin çalışmasını bekledik. Sonunda oldu! Çocuk şimdi iyi hissediyor ve kilo alıyor.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com