Lviv’de geri gönderilen 4 Türk vatandaşı ve açıklamalar (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Lviv Havaalanı sınır muhafızları tarafından Lviv’de hafif sanayi işletmelerinden birinin sahibi gerçekleri manipüle ederek sınır muhafızlarını yetersizlik ve rüşvet ile suçladığı bildirildi.

Olayın sebebi “Lviv Havaalanı” kontrol noktasında davetiyeleri bulunmayan, geri dönüş biletleri olmayan ve temel sorulara cevaplar veremeyen 4 Türk vatandaşının ülkeye girişlerine izin verilmemesiydi.

İstanbul‘dan uçakla gelen dört Türk vatandaşı ilk kez Ukrayna’ya geliyordu. Kalacakları yeri ve Türkiye‘ye dönüş tarihlerini izah edemediler.

Ana dili Türkçe olan diğer ziyaretçilerin yardımıyla kendileriyle görüşme yapıldı. Türk vatandaşlarının çalışmak için geldikleri tespit edildi. Ancak, işveren hakkında herhangi bir bilgi veremediler, davetiye veya başka bir belge sunamadılar.

Buna ek olarak, yabancılar başka bir Türk vatandaşının aracılığıyla “davet eden kişinin” cep telefonu numarasını verdiler. Açıklığa kavuşturmak için bu kişi başka bir telefon numarası verdi, ancak bu numara geçerli değildi.

Sınır Kontrolü Kanununun 8. ve 14. maddeleri uyarınca, Lviv sınır muhafaza memurları Türkiye Cumhuriyeti‘nden dört vatandaşa, tercüman yardımı ile Türkçe olarak kendilerine iletildiği üzere devlet sınırını geçmelerinin reddine karar vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Ukrayna devlet sınırını geçemeyecekleri kararı kendilerine ibra edildikten sonra, bu kararları şahsen imzaladılar. Aynı gün Lviv-İstanbul uçağına bindirilerek geri gönderildiler.

Sonrasında işletme temsilcileri havaalanına geldi. Kararın iptalini istediler. (kontrol noktası personelinin yetkisi dahilinde olmasa da) ve gelen Türklerin iş görüşmelerine davet edildiğini belirttiler. Ancak ellerindeki davetiye önceki bir tarihte değil aynı gün imzalanmıştı.

Şirket sahibinin, sosyal ağdaki sayfasında yabancıların mülakat için değil, yeni ekipman üzerinde çalışmayı öğretmeye geldiklerini yazdığı unutulmamalıdır. Kişi, sınır muhafızlarının yabancılarla İngilizce ve Türkçe konuşmasına, mevzuatı açıklamasına rağmen, sınır muhafızlarını yetersizlik ve rüşvetle ilgili suçladı. İşletme sahibi ayrıca, kolluk kuvvetlerinin kendileriyle iletişim kurmasına rağmen -kamera kaydı da bulunmakta-sınır muhafızlarının şirket temsilcilerini görmezden geldiği bilgisini yayınladı. İletişim sırasında, sınır muhafızları sadece eylemlerinin meşruiyetini açıklamakla kalmadı, aynı zamanda gelecekte işverenlerin önceden hazırlıklı olmalarını ve davet edilen yabancı uzmanlarla bu tür durumların riskini önemli ölçüde azaltmalarına yardımcı olacak iletişim bilgilerini bulundurmalarını ve tavsiyelerini de ilettiler.

Genel olarak, şirket sahibinin yayınladığı mesajda çok fazla manipülatif bilgi vardı. Özellikle, Lviv Havacılık kontrol noktasında geçici gözaltı için yer olmamasına rağmen, Türk vatandaşlarının bir tercüman ve açıklama olmadan 12 saat boyunca gözaltına alındığını belirtmişti. Kendileri ile yapılan görüşmeden sonra Türk vatandaşları, ihtiyaçlarını giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri, sigara içebildikleri (ve diğer sıradan yolcular gibi) havaalanının transit alanındaydılar.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com