Küresel mutluluk düzeyi raporu haritalandı: Ukrayna ve Türkiye’nin yeri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İnsanların ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamak için yeterli paraya sahip olmanın nispeten mutlu ve rahat bir yaşam sürmesine yardımcı olabileceği genel olarak kabul edilmekte ve son araştırmalar bu ilişkinin gelir seviyeleri arttıkça doğrusal olarak da artabileceğini göstermektedir. Ancak; fazlası da var.

Mutluluk seviyeleri yalnızca finansal açıdan güvenilir olmak dışında, aynı zamanda kişinin sosyal ilişkilerine, kişisel özgürlüğüne ve daha fazlasına ilişkin geniş algılarına da bağlıdır.

Paylaşılan haritada, 2018-2020 yılları arasında 149 ülkenin ortalama puanlarını ve hangilerinin en mutlu veya en mutsuz olduğunu ortaya koymaktadır. Harita veriyi Dünya Mutluluk Raporu‘ndan almaktadır.

Mutluluk, Raporlamada Nasıl Ölçülmektedir?

Dünya mutluluk seviyelerini hesaplamak için kullanılan faktörlere baktığımızda bazı açık göstergeler sağlık ve zenginliktir, her ikisi de dünya çapında istikrarlı bir şekilde yükseliştedir . Rapor bunları dikkate alarak kişi başına düşen GSYİH ve doğumda beklenen yaşam süresini puanlara dahil ediyor.

Rapor ayrıca, aşağıda belirtilen kriterleri sağlamak için anket yanıtları toplayarak daha soyut alanlara da bakmaktadır:

  • Sosyal destek
  • Yaşam seçimlerini yapma, kişisel özgürlük
  • Cömertlik
  • Hükümet/iş yolsuzluk algısı
  • Son zamanlarda yaşanan olumlu/olumsuz duygular

Kıtalar bazında en mutlu olan kıtalar Avrupa (6.4) ve Kuzey Amerika (6.1) iken, en az mutluluğun olduğu kıta ise Afrika (4.5). Ülkeler bazında 7.5 üzeri puanları ile Finlandiya, Danimarka, İsviçre gelmektedir. En mutsuz olan ülkeler ise 2.523 puanla Afganistan, 3.145 puanla Zimbabve ile 3.415 puanla Ruanda gelmektedir. İlk sıraları Avrupa ve Okyanusya ülkeleri alırken, son sıralarda Afrika ve Uzak Doğu ülkeleri görülmektedir.

Ukrayna ve Türkiye Dünya Mutluluk Endeksi’nin Neresinde?

Ukrayna 4.875 puanla 110. sırada yer alırken, Türkiye 4.948 puanla 104. sırada yer aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com