Kiev’deki “Anavatan” anıtının adı “Ukrayna Ana” olarak yeniden adlandırılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kiev'deki "Anavatan" anıtının adı "Ukrayna Ana" olarak yeniden adlandırılacak

İkinci Dünya Savaşı Ukrayna Tarihi Ulusal Müzesi Genel Müdürü Yuriy Savçuk, Ukrayna Radyosuna verdiği bir röportajda, “Anavatan” anıtının adının 24 Ağustos’a kadar “Ukrayna-Ana” olarak yeniden adlandırılması niyeti hakkında konuştu.

Savçuk, “Müzemizin Bilim Kurulu toplantısını yaptık ve önemli kararlar alındı. Bunlardan biri, “Anavatan” anıtının adının “Ukrayna-Ana” anıtı olarak değiştirilmesiydi.” dedi.

Müze genel müdürünün görüşüne göre, böyle bir yeniden adlandırma için her türlü sebep var.

Savçuk “Bütün bulmacaları bir araya getirirsek, anıtın benim için belirleyici olan gerçeklere dayanan tamamen yeni bir yaşamının resmini göreceğiz: Ukrayna’da yaratıldı, Ukraynalı işçilerin, mühendislerin ve bilim adamlarının çabalarıyla yaratıldı.” diye inanıyor.

Bugün anıtın “ikinci bir hayata kavuştuğunu” vurgulayan Savçuk “Efsaneye dayanan gerçeği biliyoruz ki, “Anavatan” Kuzey-Doğu’ya bakar. Ve toprağımızı, insanlarımızı Kuzey-Doğu düşmanından korur. Ayrıca yeni bir isim de bulabilirsiniz. İnternetteki dönüm noktası ve bir koruyucu ve bir tılsım ve Kiev’in ikinci Oranta’sı. Yani bunu da vurgulayabilirsiniz,” dedi.

Müzenin Bilim Kurulu’nun anıtı yeniden adlandırma kararının, bu yıl Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü olan 24 Ağustos arifesinde Kültür ve Bilgi Politikası Bakanlığı tarafından onaylanacağını uman Savçuk “Kültür ve Bilgi Politikası Bakanlığı’nın emri olan uygun bir idari işlem yapılmalıdır. Bu amaca ulaşmak için gerekli eylemlerin takvimini Bağımsızlık Günü arifesinde onayladım.” dedi.

“Anavatan” anıtı Avrupa’nın en yüksek anıtsal heykelidir ve 1981 yılında inşa edilmiştir. Geçen yıl Ukraynalıların %85’i Diya uygulamasında Sovyet armasını değiştirmek için oy kullandı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com