Kiev, dünyanın en yeşil şehirleri sıralamasında TOP-100’e girdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın başkenti Kiev, 2020 yılında 155 şehrin değerlendirildiği dünyanın en yeşil şehirleri sıralamasında 100. sırada yer aldı.

Husqvarna Kentsel Yeşil Alan Endeksi (HUGSI) web sitesinde yayınlanan verilere göre 60 ülkeden 155 şehir için değerlendirilme yapıldı. İlk sırada Amerika’da bulunan Charlotte şehri yer aldı. Yeşil alanlar şehrin % 68′ kapsıyor ve bunun % 55’i ağaçlardan oluşmaktadır. Charlotte’ta kişi başına yeşil alan ise 560.1 metrekare.

Derecelendirmeyi belirlemek için site yalnızca yeşil alanların sayısını yüzde olarak hesaba katmakla kalmadı, aynı zamanda şehir halkının parkları ve meydanları nasıl destekleyip zenginleştirdiğini, şehirdeki yeşilliklerin konumunu da hesaba kattı. Bu nedenle, yeşil alan yüzdesinin biraz daha düşük olduğu bir şehir, diğerini daha yüksek bir yüzdeyle geçebilir.

Kiev’de ise yeşil alanların oranı % 44 olup bunun % 40’ı ağaçlarda, geri kalanı ise çimlerden oluşmaktadır. Şehrin % 8’i ise su kütlelerinden oluşmaktadır. Kiev’de kişi başına 82.3 metrekare yeşil alan düşmektedir. Bununla birlikte, HUGSI hesaplamalarında resmi nüfus istatistiklerini kullanmakta olup Kiev’in 2015’teki 2,682,687 olan nüfusu üzerinden hesap yapmıştır. Bu nedenle, gerçekte kişi başına düşen “yeşil” alan çok daha küçüktür.

Türkiye’den derecelendirmeye dahil edilen İstanbul ise % 37 yeşil alanıyla 122. sırada yer aldı. Bunun ise % 20’lik kısmı ağaçlardan oluşmakta olup, kalanı sadece yeşil alandır.. İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan 39 metrekare.

Sıralamanın sonlarında ise Dubai (BAE), Pakistan’da Karaçi ile son sırada Peru’nun başkenti Lima bulunmaktadır.

Kiev, Avrupa’da ise Roma ile Riga arasında Avrupa’nın en yeşil şehirleri sıralamasında 63. sırada yer aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com