Kiev, 2024’ten sonra sözleşmeyi uzatmak için Gazprom ile pazarlık yapmayacak, ancak gaz geçişini uzatmaya hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kiev, 2024'ten sonra sözleşmeyi uzatmak için Gazprom ile pazarlık yapmayacak, ancak gaz geçişini uzatmaya hazır

Ukrayna’nın Moldova Büyükelçisi Marko Şevçenko, Rus gazının 2024’ten sonra Ukrayna üzerinden geçişinin yalnızca ithalatçılarla yapılan anlaşmalarla uzatılabileceğini söyledi.

Şevçenko Vocea Basarabiei (“Bessarabia’nın Sesi”) ile yaptığı röportajda “Ukrayna, Rus gazının transit anlaşmasının 2024’ten sonra uzatılmasına ilişkin müzakereleri başlatmayacak, ancak ortak ülkelerden gelecek tekliflere açık. Bunun nedeni açık: biz (…) Rusya ile diplomatik ilişkileri kestik. Gazprom veya Rus yetkililerin tutumu bekleniyor. Ukrayna, transit açısından her türlü duruma açıktır, çünkü doğalgaz şu anda Ukrayna üzerinden Transdinyester dahil Moldova’ya aktarılıyor” dedi.

İlgili ülkelerin Rus şirketiyle tedarik konusunda ve Ukrayna tarafıyla da transit konusunda bir sözleşme yapmaları halinde transit geçişin devam edebileceğini ekleyen Şevçenko “Örneğin Ukrayna, Almanya, Polonya, Moldova ile transit sözleşmesi yapabilir, eğer yerel şirketler gazı satın alır ve bunu Ukrayna üzerinden taşımaya karar verirlerse neden olmasın? Bizim ile bir sözleşmemiz olmayacak. Rusya, örneğin Moldova Cumhuriyeti ile bir sözleşme yapacak, tekrar ediyorum, ben uzman değilim, bu tamamen kişisel görüşüm ve en büyük sorun şu ki, artık durumun ne olacağını kimse tahmin edemiyor. Sadece bir saat içinde, yarın ya da yarından sonraki gün değil, bir saat içinde bile değil.. (…) Her gün durumu kökten değiştirebilecek bir şey oluyor.” diye vurguladı.

Ayrıca Ukrayna’nın Rusya ile savaş halindeyken neden Rus gazının geçişine devam ettiği sorusuna da yanıt veren diplomat, “Çünkü bizim bir sözleşmemiz var, tüketiciler var, Batı’daki müttefiklerimiz bu sözleşmeden yararlanacak. Ukrayna yüzünden kendilerini zarara uğratacakları bir durum istemiyoruz” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com