Japonya, Patriotların satış yasağını kaldıracak, füzeler Ukrayna’ya devredilebilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg: Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemlerinin tedariki için NATO onayı gerekmiyor

Japonya, Patriot füzelerinin ABD’ye ihracatına izin verecek, ABD de bunları daha sonra Ukrayna’ya aktarabilecek.

Bu hafta Japonya, Patriot füzelerinin satış yasağını kaldıracak bir ihracat politikası değişikliğini resmi olarak resmileştirecek ve bunun sonucunda bu tür füzelerin ABD’den Ukrayna’ya ek teslimatı için bir fırsat yaratacak.

The Washington Post‘un üst düzey ABD’li yetkililere atıfta bulunarak yazdığna göre, Japonya, ABD’ye birkaç düzine Patriot füzesi ihraç edebilecek, bu da Washington’un cephaneliğini dolduracak ve ABD’ye Ukrayna’ya daha fazla hava savunma ekipmanı gönderme konusunda “esneklik” sağlayacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ABD’li yetkililer, askeri ihracat kurallarındaki bu değişikliğin doğrudan Patriot sisteminden bahsetmeyeceğini ancak Biden yönetiminin önemli bir talebini karşılayacağını söyledi.

Japonya’nın bu değişiklikleri 22 Aralık Cuma günü duyurması bekleniyor. PAC-2 ve PAC-3 füzeleridir. Birincisi bazı balistik füze türlerini imha etmek için tasarlanmış, ikincisi ise doğrudan füzelere ve uçaklara yönelik doğrudan vuruşlu mühimmatlardır.

Yetkililerden biri, Tokyo’nun henüz bir program sunmadığını ancak bazı rakamlara ilişkin kararın “nispeten yakın zamanda” beklendiğini söyledi.

WP “Bu, lisanslı savunma ihracatı yasağını kaldıracak ve Japon yapımı Patriot önleyicilerinin ABD hizmetine girmesine izin verecek. Nihai sonuç, ABD’nin bölge için tutacağı Patriot füzelerinin serbest bırakılması ve bunları Ukrayna’ya gönderme esnekliğinin artması olacak.” diye yazdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com