ISW analistleri: Kremlin “nükleer oyunlardan” uzaklaşıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) analistlerine göre Moskova bu yöntemi kullanarak Kiev’i müzakereye zorlayamaz. Rusya Federasyonu, Ukrayna’yı Batılı müttefikleri aracılığıyla etkilemeye çalışmak için nükleer bir saldırı tehdidinde bulunmaya devam edebilir, ancak bu tür taktikler, Kiev’i müzakere masasına zorlama girişimlerinde başarısızlığa yol açacaktır.

ISW analistlerine göre, Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanması pek olası değil. Aynı zamanda Moskova’nın kendi nükleer retoriğini yumuşatmak için önlemler aldığı vurgulanıyor.

Mesajda, “Ukrayna ve onun uluslararası destekçileri, silah zoruyla müzakereleri kabul etmeyeceklerini ve Ukrayna’nın toprakları üzerindeki egemenlik hakkından vazgeçmeyeceklerini açıkça belirttiler” denildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, nükleer silah kullanma riskini azaltmak amacıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile görüştüğü biliniyor.

Buna ek olarak, Rusya’nın Büyük Britanya Büyükelçisi Andrey Kelin, 26 Ekim’de Rusya Bakanı Sergey Şoygu‘nun meslektaşlarını arayarak Moskova’nın Ukrayna’ya karşı nükleer silah kullanmayı planlamadığına dair güvence verdiğini belirtti.

Çin lideri Xi Jinping, 4 Kasım’da Avrasya’daki kriz ile ilgili yaptığı açıklamada, “uluslararası toplum, nükleer silahların kullanılmasına veya kullanılması tehdidine ortaklaşa karşı çıkmalı, nükleer silahların kullanılmadığını ve nükleer savaşların olmayacağını savunmalıdır.”

Putin’in nükleer tehditleri, bilinenler:

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yetkilileri defalarca Ukrayna’ya karşı nükleer silah kullanmakla tehdit ettiler ve ayrıca Batılı ülkeleri vuracaklarını ima ettiler. Böylece, 21 Eylül’de Rus lider, Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğüne yönelik bir tehdit iddiası durumunda mevcut tüm araçları kullanacağını açıkladı.

NATO, Kremlin’in nükleer silah kullanmanın korkunç sonuçlarının farkında olduğuna dair güvence verdi.

Kırım köprüsünün zarar görmesinden sonra Kremlin, benzer olaylara yanıt olarak nükleer silahların kullanılması sorusuna doğrudan cevap vermekten kaçındı. Daha sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer doktrinin Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen toprakları için de geçerli olacağını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com