CNN: Ukrayna’da 1300 Starlink terminali ödeme yapılamaması sebebiyle kapatıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

24 Ekim’den bu yana Ukrayna, Elon Musk’un Amerikan şirketi SpaceX’e ait 1,300 Starlink uydu iletişim terminal bloğunun çalışmayı durdurduğu arızalarla karşı karşıya kaldı. Cihazlar Mart ayında Büyük Britanya tarafından teslim edildi, savaş operasyonları için kullanıldılar.

CNN’de yayınlanan habere göre kaynaklar, Ukrayna tarafı İngiltere’den cihazları sisteme bağlamanın masraflarını ödemesini istedi, ancak “daha yüksek öncelikli fırsatlar” olduğunu belirterek bunu yapmadılar.

Muhataplardan biri, terminallerin yakın zamanda kapatılmasını, Silahlı Kuvvetler için finansman eksikliği nedeniyle ortaya çıkan “büyük bir sorun” olarak nitelendirdi.

SpaceX, 1,300 terminalin her birini bağlamak için ayda 2,500 dolar ücret aldı. Kaynak, Eylül ayına kadar toplam maliyetin neredeyse 20 milyon dolara ulaştığını ve Ukrayna tarafının artık ödemeye gücünün yetmediğini söyledi.

G7, Ukrayna’nın hayati enerji ve su altyapısı için bir koordinasyon mekanizması oluşturuyor

Starlink’in tamamen kapatılmasından önce, Ukrayna Savunma Bakanlığı İngiliz meslektaşlarından aylık 3.25 milyon dolarlık bir fatura ödemelerini istedi ve şu anda “daha yüksek öncelikli fırsatlar” olduğunu söyledi.

TV kanalının muhatabına göre, başarısız olan parti, servisin durabileceği korkusuyla değiştirildi.

Ukrayna, 28 Şubat’ta ilk Starlink sistemleri grubunu aldı. Terminaller, uzak bölgelerde bile yüksek hızlı internete erişim sağlamakta ve bu, öncelikle Silahlı Kuvvetlerin muharebe görevlerini yerine getirmesine yardımcı olmaktaydı.

Ekim ayında medya, Musk’ın Ukrayna’da yaklaşık 20,000 Starlink’i artık finanse edemeyeceğini bildirdi ve Pentagon’a, masrafların çoğunu üstlenmesini isteyen bir mektup gönderdi. SpaceX’in bu hedeflere neredeyse 100 milyon dolar harcadığını ve artık bunu yapamayacağını söyledi.

Daha sonra Musk, Ukrayna’da Starlink için başka fon kaynakları bulduğunu ve Pentagon’a yapılan başvurunun geri çekildiğini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com