İstanbul anlaşması çerçevesinde 3 milyon tonun üzerinde Ukrayna tahılı ihraç edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BM raporlarına göre, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin operasyonu sonucunda yaklaşık 300 gemi Ortak Koordinasyon Merkezi’nden (KİK) hareket etme izni aldı.

Yayınlanan mesajda “14 Eylül itibariyle, üç Ukrayna limanından ihraç edilen tahıl ve diğer gıda ürünlerinin toplam tonajı 3,060,110 tondur. Şu anda toplam 297 gemi hareket izni verildi. 161’i Ukrayna limanlarına varış,136’sı bu limanlardan ayrılmaları içindir.” denildi.

Ukrayna’nın 2023 devlet bütçesinin yaklaşık yarısı güvenlik ve savunma sektörüne ayrılacak

Tahıl yüklü dokuz geminin daha 15 Eylül’de Ukrayna limanlarından ayrılması planlanıyor. BM, Astra Centaurus (55 bin ton buğday) gemisinin İspanya’ya, Norah’ın (30 bin ton kanola) Belçika’ya, Valerio’nun (26 bin ton mısır) Türkiye’ye, Derg (9.6 bin ton ayçiçek yağı) Hollanda’ya, Maher (7.8 bin ton buğday) Tunus’a gideceği açıklandı.

Ayrıca Octopus gemisi Romanya’ya 6,500 ton mısır, Lara S ise İtalya’ya 5,750 ton ayçiçek yağı teslim edecek.

Kuru yük gemileri Eider S (50,855 ton mısır) ve KAN 2 (11,000 ton mısır ve 2,982 ton arpa) daha önce Ukrayna limanlarından ayrılmayı erteledi ve Perşembe günü yine İspanya ve Libya’ya sefer yapmayı planlıyor.

22 Temmuz’da İstanbul’da BM, Ukrayna, Türkiye ve Rusya’nın katılımıyla üç Ukrayna limanından tahıl ihracatı için bir koridor oluşturulmasına ilişkin iki belge imzalanmıştı ve bu doğrultuda kontrollü şekilde Ukrayna limanlarından sivil gemilerin giriş çıkışlarına izin verilmektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com