Ukrayna şehirlerini ziyaret eden Kiev büyükelçisi’nin ikinci durağı: Çihirin

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın şehirlerini kapsayan ziyaretlerini sürdüren Büyükelçi Güldere, Ukrayna’nın Çihirin kentinde Ukraynalılar tarafından geleneksel kıyafet ve ekmekle karşılandı.

Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından açıklama yapan Güldere Çihirin (Чигирин) şehrindeki izlenimlerini şöyle aktardı:

Dün Çihirin’deydik. Muhtemelen pek çok kişi bu ismi ilk defa duyuyor. Tarih meraklıları ise Çehrin olarak duymuş olabilir.

Çihirin aslında tarihi açıdan çok özel bir yer. Tüm hikayeyi anlatmak uzun sürer, şöyle özetleyeyim: 17. yüzyılın sonlarında Osmanlı, Rusya ve Lehistan-Litvanya Birliği arasında Doğu Avrupa’da büyük bir güç mücadelesi yaşanırken, Ukrayna Kozakları da burada kendilerine bir ülke kurmaya çalışıyordu.

Ukrayna’nın o dönem Osmanlı himayesindeki sağ yakasında olan Çihirin, 1676’da Rus-Kozak ordusunun eline geçer. 1677’de Osmanlı, Kırım Hanlığı ve kendine yakın Kozaklarla kaleyi kuşatır ama alamaz. 1678’de yeni bir sefere çıkılır ve kale bu defa alınır. Bazı kaynaklara göre bu seferin sonucu olarak imzalanan 1681 Bahçesaray Antlaşmasıyla Osmanlı en kuzey sınırlarına ulaşır.

Ukrayna şehirlerini ziyaret eden Kiev büyükelçisi Çerkasi gezisini tamamladı

Tarihin bu heyecanlı sayfasını aslında henüz tam olarak okumadık. Bazı kıymetli Türk ve Ukraynalı akademisyenler o döneme ait belgeleri bugünkü dile çevirecek bir proje hazırladı. Destek bulmasını umduğum bu proje gerçekleşirse, Osmanlı ordusunun kamp ve mezar alanlarının tam yerini belirleyip bir anıt ve hatta bir Şehitlik kurabiliriz. Bakarsınız bu hikayeden bir gün bir film bile çıkar.

Gezimizde bize Türk misafirperverliğiyle yarışacak kadar güzel evsahipliği yapan, kısıtlı imkanlarla harika işler başaran Çihirin Müzesi Müdürü sevgili Vasil Poltavets’e özellikle teşekkür ediyorum.

Ayrıca bu tarihi kente Türkiye’den yine tarihiyle öne çıkan bir kardeş kent bulmak da hedeflerimiz arasında.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com