Ukrayna’nın 2023 devlet bütçesinin yaklaşık yarısı güvenlik ve savunma sektörüne ayrılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'nın 2023 devlet bütçesinin yaklaşık yarısı güvenlik ve savunma sektörüne ayrılacak

Ukrayna Maliye Bakanlığı, ülkenin savunma yeteneklerini güçlendirmeye yardımcı olacak taslak devlet bütçesinin onaylandığını duyurdu. Enflasyon %30 düzeyinde tahmin edilirken, GSYİH ise 6 trilyon UAH üzerinde belirlendi.

Başbakan Denis Şmigal de, 2023 için devlet bütçesinin yaklaşık %50’sinin güvenlik ve savunma sektörüne ayrılacağını söyledi.

Şmigal “Bugün, hükümet toplantısındaki ana konu, 2023 için bütçe taslağının kabul edilmesidir. Bütçe içinde ana önceliklerden biri ülkemizin savunması ve güvenliğidir. 1 trilyon 136 milyar UAH veya tüm bütçenin neredeyse %50’si güvenlik ve savunma sektörüne yöneliktir. Bunlar ordunun maaşları, ordunun iaşesi, teçhizat ve silahların onarım ve satın alınması ve savunma için önemli olan diğer birçok şeydir.” dedi.

Zelenskiy, dünyayı kritik altyapıya yönelik saldırıları sebebiyle Rusya’ya karşı tepki vermeye çağırdı

Başbakan, hükümetin geçen yıl sunduğu bütçe taslağıyla karşılaştırıldığında, güvenlik ve savunma harcamalarının dört kattan fazla artacağını kaydederek “İkinci öncelik sosyal programlar. Emekli maaşları, sübvansiyonlar, düşük gelirli ailelere yardım, ülke içinde yerinden olmuş kişilere yapılan ödemeler, ilaç ve eğitim giderleri. Bu, taslak bütçedeki tüm harcamaların %35’i.” diye ekledi.

Başbakan, bütçedeki her 1 grivnadan 50 kopeğin orduya ve güvenliğe, 35 kopeğin de sosyal yardım, ilaç ve eğitime gideceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Sergey Marçenko da “2023 devlet bütçesi, daha güçlü hale gelecek, savunma yeteneklerini güçlendirecek, Rus silahlı saldırganlığının yol açtığı hasarı telafi edebilecek ve buna ihtiyacı olan vatandaşlarına da bakabilecek bir ülkenin bütçesidir. “ dedi.

Konsey Vergi Komitesi Başkan Yardımcısı Yaroslav Jeleznyak ise 2023 için öngörülen GSYİH’nın 6.371 trilyon UAH olarak belirlendiğini bildirdi. Ekonominin 2022’ye göre %2,5 büyümesi bekleniyor.

Asgari ücret ve geçim ücreti sırasıyla 6,700 UAH ve 2,589 UAH seviyelerinde kalıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com