İşgalciler bu sabah Ukrayna’daki sivil hedeflere büyük bir saldırı başlattı: Şimdiye kadar bilinenler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: рятувальник (t.me/dsns_telegram)

22 Ekim sabahı Rusya Federasyonu başka bir büyük saldırı başlattı. Bazı bölgelerde patlamalar duyulurken, bazı yerleşim yerlerinde elektrikler ve sular kesildi.

Sabah saatlerinde büyük çaplı bir hava alarmı ile sonrasında Ukrayna’nın çeşitli şehirlerinde Rusya’nın toplu bombardımanı ile patlamalar duyulmaya başladı.

Odessa bölgesi

Yerel kaynaklar, bölgede meydana gelen patlama sonucu siyah bulutların yükseldiğini bildirdi. Bazı mahalle sakinleri de elektriklerinin kesildiğini bildirdi.

Odesa Devlet İdaresi basın servisi, roket saldırısı sonucu ölenlerin olduğunu bildirerek “Bu sabah düşman ülke genelinde büyük bir füze saldırısı başlattı. Odessa bölgesi de etkilendi. Füze saldırısı sonucunda Odessa bölgesindeki kritik bir altyapı tesisine iki seyir füzesi isabet etti. Üç kişiye tıbbi yardım yapılıyor. Kurbanlar var.” denildi.

Kiev bölgesi

Patlamaların ardından vatandaşlardan hava savunma çalışmaları konusunda uyarıldı ve sığınaklarda kalmaları istendi.

Kiev OVA başkanı Aleksey Kuleba, tüm sakinlere hava savunma sırasında, düşman füzelerinin ve düşüşlerinin fotoğraf ve video kaydı yasağını hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanı Aleksey Arestoviç‘e göre, Kiev’e uçan toplam 5 füze düşürüldü.

Kiev bölgesinde bir günde üçüncü kez hava saldırısı alarmı verildi.

OVA başkanına göre halkının duyduğu patlamalar hava savunmasının sesidir.

Hmelnitskiy bölgesi

Bölgedeki patlamalar, Hmelnitskiy OVA başkanı Sergey Gamaliy ve bölge merkezinin belediye başkanı Aleksandr Simçişin tarafından doğrulandı.

Hmelnitskiy’e yapılan saldırının ardından şehirde elektrikler söndü ve yöre halkından su stoklaması istendi.

Hmelnitskiy Kent Konseyi’nin mesajında, “Hmelnitskiy halkı, şehrin elektriği yok. Mümkünse su stoklamanızı istiyoruz, çünkü o da bir saat içinde kesilecek.” denildi

Hmelnitskiy OVA Başkanı “Düşman bölgemizi roketlerle bombalamaya devam ediyor. Hava alarmı bitene kadar sığınaklarda kalın! Kendinize ve sevdiklerinize dikkat edin!” diye yazdı .

Gamaliy, tüm detayların daha sonra açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Çernivtsi bölgesi

Çernivtsi OVA başkanı Ruslan Zaparaniuk‘un Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Dinyester bölgesi üzerindeki mesajına göre, bir füze vuruldu ve göle düştü.

OVA Başkanı, “Vatandaşların eşyalarına ve evlerine herhangi bir hasar yok. Hava alarmı var, sığınaklarda kalın!” diye ekledi.

Ternopil bölgesi

Ternopil Belediye Başkanı Sergey Nadal “Komşu bölgelerde elektrikle ilgili sorunlar var. Acil bir elektrik kesintisi durumunda ihtiyacınız olan her şeyi hazırlayın. Alarm bitene kadar sığınaktan çıkmayın” diye yazdı.

Lviv bölgesi

Lviv başkanı OVA Maksim Kozitskiy “Lviv bölgesinde hava savunması çalışıyor. Ayrıntılar sonra. Sığınaklarda kalın!” diye yazdı.

Kirovograd bölgesi

OVA başkanı Andrey Rajkoviç’e göre bölgedeki durum endişe verici. Yöre halkınının barınaktan ayrılmamaları konusunda uyaran başkan “Arkadaşlar, durum son derece endişe verici. Hepinize soruyorum, hafife almayın ve sığınaklardan ayrılmayın!” diye yazdı.

Rivne bölgesi

Rivne bölgesi OVA başkanı Vitaliy KovalArkadaşlar, bir saldırı var. İnternette video ve fotoğraf yayınlamayın. Resmi bilgileri bekleyin. Ve sığınaklarda kalın!” diye yazdı.

Rivne belediye başkanı Aleksandr Tretyak’ın mesajına göre, Ruslar şehrin kritik altyapısının hedefini vurdu.

Tretyak “Belediye yetkililerine, çabalarını mümkün olduğunca seferber etme talimatı verdim. Özellikle, füze saldırısının sonuçlarını ortadan kaldırmak için hizmet işçileri göndermeleri: temizlik, cam vb. Kentin sağlık kurumlarında, tıbbi yardım noktaları zaten konuşlandırıldı.” diye yazdı.

Çevredeki mahalle sakinleri güvenli yerlere tahliye edildi. Çarpma sonucu herhangi bir can kaybının olmadığı bilinmektedir.

Volin Bölgesi

Volin Oblastı başkanı Yuriy Pogulyayko bölgeye füzel geldiğini doğruladı.

Pogulyayko, “Bazı yerlerde elektrik ve su kesildi, iletişim kötüleşti. Herkese sesleniyorum: sakin olun. Şu anda hava alarmı devam ediyor. Mümkünse sığınaklarda kalın” diye yazdı.

OVA başkanı vatandaşları saldırı fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaşmamaya çağırdı.

Lutsk bölgesi

Lutsk belediye başkanı Igor Polişçuk‘a göre, Ruslar enerji tesisini vurdu.

Belediye başkanı “Şehrin bir bölümünde elektrik yok. Su stoklayın. Kurtarma ekipleri olay yerinde çalışıyor. Ayrıntılar daha sonra” diye yazdı.

Cumhurbaşkanlığından tepki

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak‘a göre, Rusya bir kez daha sivil altyapıya saldıran, sivillerle savaşa başvuran bir teröristler ülkesidir.

Yermak “Sorun değil, dayanacağız. Rusların geri planda sorun yaşama ve Ukrayna topraklarının kurtuluşunu durdurma hayali çocukça. Her geçen gün daha da öfkeleniyoruz. Bu da demek oluyor ki daha da güçlü bir şekilde savaşacağız.” diye yazdı.

Bugün bazı bölgelerde başka bir elektrik bekleniyor, ancak bunlar öncekiler kadar uzun olmayacak.

Karar, elektrik tüketimindeki kritik artış nedeniyle verildi:

  • Kiev;
  • Kiev bölgesi;
  • Çernigov bölgesi;
  • Çerkassi bölgesi;
  • Jitomir bölgesi.

Ukrenergo basın servisi yayınladığı mesajda “Bu nedenle, Ukrenergo Sevk Merkezi, bu bölgelerde tüketimi geçici olarak kısıtlamak için bir emir vermek zorunda kaldı. Kısıtlamanın boyutu şu anda 21 Ekim arifesinde uygulanandan çok daha küçük.” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com