IMF, Ukrayna ile işbirliği mutabakatının detaylarını duyurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Para Fonu, Ukrayna ile 18 aylık yeni stand-by programı kapsamında niyet mektubu ile ekonomik ve finansal politikalar mutabakat metnini yayınladı.

İMF-Ukrayna

IMF tarafından yapılan özet açıklama şu şekildedir: ‘‘Ukrayna’nın son 5 yılda makro-istikrar konusundaki performansı güçlüdür, ancak sağlam ve kapsayıcı bir büyüme hedefi, sürdürülebilir ve kapsamlı yapısal reformun eksikliği devam etmektedir. Siyasi koşullar, Cumhurbaşkanının yolsuzlukla mücadele platformunun parlamentodaki benzeri görülmemiş bir salt çoğunluk tarafından desteklenmesi, uzun süredir devam eden zorluğun üstesinden gelmek için önemliydi. Bununla birlikte, COVID-19 salgınının patlak vermesi, görünümü önemli ölçüde kötüleştirdi ve hükümetin sınırlama ve istikrar konusundaki politikalarını refüze etti. Belirsizlik arttı ve ekonominin – Ukrayna’da ve küresel olarak – sıkı kısıtlama önlemleri olarak iç ve dış talepteki büyük düşüşlere yol açması şeklinde keskin bir daralma öngörülmektedir. Bu durumdan özellikle bütçenin etkilenmesi beklenmektedir. Gelirlerde keskin düşüş ve krize yönelik acil durum harcamalarının artması beklenmektedir. Bu, sermaye piyasalarının fiilen kapatılması ile birlikte, acil bir ödeme dengesi ihtiyacı yaratmıştır.”

Maliye Bakanlığı‘nın web sitesinde 11 Haziran akşamı yayınlanan resmi çevirisi (Ukraynaca) yayınlanan metne göre, Ukraynalı yetkililer şunları taahhüt ediyor:

  • Emeklilik giderlerinde bir artış olması durumunda emeklilik sisteminin finansal istikrarını sağlamak;
  • Yeni finansman rejimi ile birlikte sağlık reformunu başlatmak;
  • Ukrayna Ulusal Bankası’nın bağımsızlığını sağlamak;
  • Kamu bankalarındaki devlet paylarından kurtulmak;
  • Yeni oluşturulan yolsuzlukla mücadele kurumlarının bağımsızlığını sağlamak – NABU , SAP ve VAKS ;
  • Enerji sektöründeki mali açıkların tekrarından kaçınmayı, rekabeti artırmayı ve enerji bağımsızlığını getirerek üretimi artırmayı amaçlayan çabalarını sürdürmek;
  • Özelleştirmeleri sürdürmek;
  • Antitekel Komitesinin güçlendirilmesi.

Maliye Bakanlığı “Mutabakat Zaptı hükümlerinin uygulanması, programın sonuna kadar IMF’den alınacak fonlar (2.9 milyar dolar daha) makroekonomik ve finansal istikrarın sürdürülmesine izin verecektir ” dedi.

9 Haziran’da Uluslararası Para Fonu Yönetim Kurulu, Ukrayna ile 5 milyar dolarlık 18 aylık bir işbirliği programını onayladı. Ukrayna Haziran ayında 2.1 milyar dolarlık ilk dilimi almayı bekliyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com