Ukrayna, Mayıs sonunda IMF ile stand-by anlaşması imzalayabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Denis Şmigal ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmelerden sonra hükümet portalında yapılan açıklamada Ukrayna’nın, Mayıs ayı sonuna kadar Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir stand-by anlaşması imzalamayı beklediği belirtildi.

IMF Ukrayna

Merkel ile görüşmelerde, Ukrayna başbakanının şu anda tartışılan stand-by programı kapsamında IMF ile işbirliği yaparak Ukrayna’nın 5 milyar dolar almayı umduğunu dile getirdi ve açıkladı “Bu sadece finansal destek değil. Bu, diğer uluslararası finans kuruluşlarından fon almanın garantisidir ve sistematik reformlar yolunda olduğumuzu gösterir.” dedi.

Başbakan ayrıca, IMF ile stand-by anlaşması ile ilgili mutabakatın Mayıs sonundan önce imzalanacağını umduğunu da vurguladı.

Daha önce IMF’nin Ukrayna ile üç yıl için 8 milyar dolarlık finansman sağlayan uzun vadeli bir program imzalamayı reddetmiş; bunun üzerine taraflar, 5 milyar dolarlık toplam finansmanla kısa vadeli bir programa (1.5 yıl) odaklandılar.

Aynı zamanda IMF, Ukrayna ile sadece PrivatBank’ın Oligark Igor Kolomoiskiy‘e dönmesini engelleyecek bir bankacılık yasa tasarısının kabul edilmesi şartına tabi olarak yeni bir program üzerinde müzakere etmeyi kabul ediyor.

Stand-by anlaşması nedir?

Genellikle ödemeler dengesi sorunuyla karşı karşıya kalan ülkelerin IMF ile yaptıkları anlaşmaya verilen isim.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com