Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde reform yapılması gerektiğini kabul etti: Gerçeğe karşılık gelmelidir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması gerektiğini kabul etti: Gerçeğe karşılık gelmelidir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi ve Bretton Woods’un 2. Dünya Savaşı sonrası döneme denk geldiğini ve güncellenmesi gerektiğini söyledi.

G7 toplantısının yapıldığı Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin bu zamanın gerçeklerini karşılamak için reforme edilmesi gerekiyor diyerek durumu “Küresel finansın mimari modası geçmiş, işlevsiz ve adaletsiz hale geldi… COVID-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan ekonomik çalkantı karşısında, küresel bir güvenlik ağı olarak birincil işlevini yerine getiremedi.” şeklinde ifade etti.

Guterres ayrıca G7 zirvesinde gelişmekte olan ülkeler arasında modası geçmiş kurumlarda yeterince reform yapılmadığına dair artan bir farkındalık olduğunu hissettiğinden bahsetti.

BM Güvenlik Konseyi ve Bretton Woods hakkında daha fazla bilgi

Bretton Woods sistemi, 1944 tarihli Bretton Woods Anlaşmasını imzalayan ve onaylayan ülkeler arasındaki ticari ve finansal ilişkileri düzenleyen uluslararası bir para sistemidir. Bu sistem, önemli sayıda bağımsız devlet tarafından koordineli bir para düzeninin uygulanmasının ilk örneği oldu.

Bretton Woods para sisteminin işleyişinin ana ilkesi, altının uluslararası dolaşımda bir ödeme aracı ve bir hesap birimi olarak rolünün korunmasıdır.

BM Güvenlik Konseyi 1945’te kuruldu. Temel amacı, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması sorumluluğudur.

BM Güvenlik Konseyi’nin Rus savaşındaki rolü

Bu örgüt, ülkelerde barış ve güvenliği sağlamak için tasarlanmış olmasına rağmen, Rusya hala üyedir. Ukraynalı yetkililer, birkaç aydır Rusya Federasyonu’nun oradaki yerini yasadışı bir şekilde işgal ettiği için Güvenlik Konseyi’nden çıkarılmasını talep ediyor .

Ancak yasa dışı kalışına rağmen Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin tam üyesi olmanın tüm haklarına sahiptir ve sonuç olarak kendisine uygun olmayan kararlarda “veto” hakkını kullanabilmektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com