Budanov: Savaş kaçınılmazdı, ertelemeselerdi Mart 2021’de saldıracaklardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: Kirilo Budanov, Dmitriy Komarov / GUR

Rusya, 2007’den beri Ukrayna’ya karşı saldırganlık için hazırlanmaya başladı, 2014’te ilk darbeyi vurmak için uygun bir andan yararlandı ve Mart 2021’de tam ölçekli bir işgal başlatmayı planladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü (GUR) başkanı Tümgeneral Kirilo Budanov, Dmitriy Komarov‘un programında, 2014’te hiçbir şey olmasaydı, Kırım ve doğu Ukrayna’nın bir kısmı belki ilhak edilmeyecekti, ancak Rusya ile savaşın kaçınılmaz olduğunu söyledi..

Budanov, Rusların başlangıçta Mart 2021’de Ukrayna’ya geniş çaplı bir saldırı düzenlemeyi planladıklarını ancak daha sonra planlarını iptal ettiklerini sözlerine ekledi.

GUR başkanı, “Planları ortaya çıktı. Ardından, saldırıyı diplomatik bir şekilde önlemek için mevcut tüm materyallerin Batılı ortaklara ifşa edilmesine karar verildi. Sonra işe yaradı” dedi.

Budanov, buna rağmen Rusların, birlikleri tam olarak Şubat ve Mart ayları arasındaki dönemde Nisan 2021’e kadar yoğunlaştırmaya başladıkları konuşlanma yerlerini terk etmediklerini vurguladı.

“Kiev alınacaktı”, Ukrayna Ordusu başkenti nasıl kurtardı?

Rus işgalcilerin Ukrayna ile ilgili planları savaşın başında bozuldu. Ancak Kiev’in ele geçirilmesi ihtimali oldukça gerçek bir durumdu. Ruslar Gostomel’e hızlı bir şekilde çıkarma gücü indirebilseydiler Kiev’i alacaklardı.

Budanov “Planlar en başından bozuldu. Onlar, hızlı inişlerinde başarılı olamadılar. Her şey yarım gün sürdü ve bu süre zarfında ordumuzun birimleri topçularla birlikte içeri girdi.”

Gazeteci, o sırada Ukrayna Silahlı ordusunun Gostomel’deki havaalanının pistine top atışlarıyla zarar vererek, ağır nakliye uçaklarının inişini engellediğini hatırlattı.

Rus çıkarma kuvvetleri Gostomel’e inebilseydi ne olurdu sorusuna Budanov net bir şekilde şu cevabı verdi:

Üzgünüm ama Kiev alınacaktı.”

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com