Ukrayna’nın 5 büyük şehrinde belediye başkanı adayları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

25 Ekim 2020 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde Ukraynalılar hangi belediye başkanı adaylarına oy verecekler? Ukrayna’nın Kiev, Harkov, Odessa, Lviv ve Dnipro şehirlerinde belediye başkan adayları hakkında bilinenler.

Ukrayna'nın 5 büyük şehrinde belediye başkanı adayları

Rbc.ua’nın verdiği habere göre, beş yılda bir yıl yapılan Belediye başkanlığı seçimleri için kampanyalar 5 Eylül’de başladı ve seçimler 25 Ekim Pazar günü yapılacak.

Ukrayna’daki yeni seçim kanununa göre 75 bin nüfuslu yerleşimlerde belediye başkanlığı seçimi iki turda yapılabiliyor. İlk aşamada adayların hiçbiri oyların % 50’sinden fazlasını alamazsa, ikinci bir oylama yapılacak. En yüksek seçmen desteğine sahip iki aday ikinci tura katılacak.

Kiev

Vitaliy Kliçko – başkentin şu anki belediye başkanıdır. Mayıs ayı sonunda, Kiev’de yapılacak seçimlere katılacağını ve kendi UDAR partisi tarafından aday gösterileceğini açıkladı. Kliçko altı yıldır başkentin belediye başkanı olarak görev yapıyor. 2014’teki erken seçimlerde UDAR partisinden oyların % 56.7’sini alarak seçimi kazandı. 2015 yılında BPP tarafından aday gösterildi ve ikinci turu % 64.1 oyla kazandı.

Irina Vereshchuk – Halkın Hizmetkarı tarafından aday gösterildi. Alexander Dubinsky, Nikolai Tishchenko gibi isimlerin arasından sıyrılarak ön seçimleri kazandı.Vereshchuk, aynı zamanda milletvekili. Geçmişte Rava-Russkaya (Lviv bölgesi) belediye meclisi başkanı.

Sergey Pritula – “Ses” partisinden Kiev belediye başkanlığına aday. Bu karar siyasi parti kongresinde alındı. Bir gönüllü, şovmen ve TV sunucusu. 2019 parlamento seçimlerine katıldı, ancak Verkhovna Rada’ya giremedi.

Aleksey Kuçerenko – Batkivshchyna partisinden bir aday. Milletvekili. 2000-2001 yıllarında Zaporozhye Bölge Devlet İdaresi Başkanlığı, Konut ve Kamu Hizmetleri Bakanı, 2007-2010 yılları arasında “Ev Sahipleri Birliği” nin kurucusu ve başkanı oldu.

Andrey Ilyenko – “Svoboda” partisinden Kiev belediye başkanının seçimlerine katılıyor. Verkhovna Rada’nın VII ve VIIІ. dönem milletvekili. Svoboda’nın Başkan Yardımcısı. 2014 yılında başkent belediye başkanlığı seçimlerine katıldı, 6. sırada yer aldı.

Nikolay Tomenko – 2016’dan beri başkanlığını yaptığı Ridna Kraina partisine aday. IV-VIII toplantılarından Verkhovna Rada’nın yardımcısı, 2005’te Yulya Timoşenko hükümetinde Başbakan Yardımcısı, 2007 ve 2008-2012’de Parlamento Başkan Yardımcısı.

Borislav Bereza – Kiev belediye başkanlığına ikinci kez aday gösterildi. 2015 seçimlerinde oyların % 32.3’ünü alarak Vitali Kliçko’ya yenilerek ikinci oldu. 2020’de EcoParty için yarışıyor. 2014’te, Sağ Sektörün bilgi departmanına başkanlık etti, 2014’ten 2019’a kadar milletvekili olarak görev yaptı.

Yegor Firsov – Ekolojik Alternatif partisinden aday. 2019-2020’de Ukrayna Devlet Çevre Denetimi Başkanı

Harkov

Gennady Kernes – Harkov belediye başkanlığı için üçüncü kez yarışıyor . 2010 ve 2015’te yerel seçimleri kazandı. Bu seçim kampanyasında yeni parti “Kernes Bloğu” tarafındanaday gösterildi.

Aleksander Feldman – Muhalefet Platformu – Yaşam İçin’den Harkov belediye başkanı adayı. Girişimci, hayırsever, IV-VI-VIII-IX. dönem milletvekili. 2019’dan beri Verkhovna Rada Çevre Politikası Parlamento Komisyonu Sekreteri.

Aleksey Kucher – Halkın Hizmetkarı partisi tarafından aday gösterildi. Daha önce 5 Kasım 2019’dan beri Harkov Bölgesel Devlet İdaresi Başkanlığı görevini yürütüyordu. Halkın Hizmetkarı’ndan Verkhovna Rada’nın IX. dönem milletvekili.

Nikita Solovyov – “Demokratik Sokira” dan Harkov belediye başkanı seçimlerine gidiyor. 2019’dan beri siyasi partinin şehir örgütü başkanı. Avukat, girişimci. Harkov bölgesinde 2019 yılında parlamento seçimlerine katıldı ancak meclise giremedi.

Igor Chernyak – Harkov belediye meclisi için “Yulia Svetlichnaya Razom Bloğu “ekibiyle çalışıyor. Chernyak, “Harkov Yolsuzlukla Mücadele Merkezi” nin kurulmasına öncülük etti, 2015 yılından bu yana Harkov Şehir Meclisi’ndedir.

Oleg Abramichev – Avrupa Dayanışma Partisi adayıdır. Harkov’da parti örgütünün lideri. “Sergey Zhadan Yardım Vakfı” nın kurucularından biridir.

Alexandra Naryzhnaya – Ses Partisi’nden belediye başkanlığı seçimlerine katıldığını açıkladı. “Şehir Reformları” örgütünün başkanı, şehir mimarı, “Harkov Mimarlık Okulu” rektör yardımcısı.

Lviv

Andriy Sadovyi – Lviv’in şu anki belediye başkanıdır ve 2006’dan beri belediye başkanlığını yürütmektedir. 4. kez belediye başkanlığı için aday. 2019’da cumhurbaşkanlığına aday oldu.

Taras Klofa – Halkın Hizmetkarı partisinden belediye başkanı adayıdır. Kent Konseyi’nin partili olmayan üyesi. 2020 yılına kadar “Ob’єdnannya” Samopomich” partisinin bir üyesiydi. Batı Bölgesi Askeri Tıbbi Klinik Merkezi Başkan Yardımcısı, Ukrayna Onur Doktoru.

Igor Zinkevich – Yeni Lviv partisi “Warta” adına seçime giriyor. 2015 yılında belediye başkanlığı seçimlerinde Lviv Kent Konseyi üyesi, Ulusal Polis eski çalışanı,

Yaroslav Rushchishin – Golos partisinden bir aday. IX. dönem Verkhovna Rada milletvekili. Girişimci.

Ruslan Koshulinsky – Lviv belediye başkanlığına ikinci kez aday olma niyetini açıkladı. 2015 seçimlerinde “Svoboda”dan adaydı. 2019’daki başkanlık seçimlerine birleşik milliyetçi güçler adayı olarak katıldı.

Vladimir Girnyak – “Gromadyanska Positsiya” partisi tarafından aday gösterildi. Siyasi gücün koordinasyon konseyinin başkanı. 2015-2019’da Lviv Bölge Konseyi Başkan Yardımcısı.

Oleg Sinyutka – Lviv Bölge Konseyi eski başkanı (2014 -2019), Avrupa Dayanışma Partisi’nin IX. dönem milletvekili. Partinin başkanlık ve siyasi konsey üyesi.

Dnipro

Boris Filatov – Dnipro’nun şu anki belediye başkanı ikinci kez yarışıyor. 2015 yılında UKROP partisinden seçimlere katıldı, ikinci turu % 52.31 oyla kazandı. Seçimden önce VIII. dönem milletvekili idi.

Aleksandr Vilkul – “Ukrayna Perspektifi” Bloğu ile Dnipro’daki 2020 seçimlerine katılıyor. (henüz belediye başkanlığına adaylığını resmen onaylamadı) Filatov’a kaybedilen “Muhalefet Bloğu” ndan son seçimlerde belediye başkanlığı mücadelesinde yer aldı. 2012-2014 yıllarında Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Sergey Ryzhenko – Dnipropetrovsk bölgesel klinik hastanesinin başhekimi ve bölge konseyinin yardımcısı. Halkın Hizmetkarı Partisi adayıdır. 2010 – 2011’de Devlet Sıhhi ve Epidemiyoloji Servisi Başkanı.

Igor Kulichenko – Nash Krai siyasi gücünün adayıdır. 2000’den 2014’e kadar Dnipro belediye başkanı olarak görev yaptı, üç kez yeniden seçildi. Ukrayna Kentleri Derneği Eski Başkanı.

Sergei Nikitin – Yaklaşan seçimlerde “Muhalefet Platformu – Yaşam İçin” temsilcisidir. Avukat, belediye meclisi yardımcısı, Dnipro parti örgütü OLE başkanı.

Zagid Krasnov – “Hromadska Sila” adlı kamu kuruluşunun lideridir. Girişimci, sosyal aktivist. 2015’ten beri Dnipro Şehir Meclisi Milletvekili, Etik ve Ortaklık Kent Konseyi Komisyonu üyesidir.

Odessa

Gennady Trukhanov – 2014’ten beri Odessa belediye başkanı. 25 Ekim 2020’de yapılacak bir sonraki belediye başkanı seçimlerine katıldığını açıkladı.

Oleg Filimonov – Ukrayna Halk Sanatçısı, aktör, çizgi roman programlarına ev sahipliği yapan “Beyefendi Şovu”, “Maskeler Şovu” ve diğerlerinin yaratıcısı. Oleg Filimonov, Odessa belediye başkanlığına Halkın Hizmetkarı partisinin kongresinde aday gösterildi.

Natalya Delieva – 2020 seçimlerinde Ses partisi adına yarışıyor. Partinin Odessa bölgesel örgütü başkanı. Ukrayna Diya Kadınlar Derneği’nin başkanı ve daha önce Masks Show tiyatrosunun başındaydı.

Petr Obukhov – “Avrupa Dayanışması” Odessa parti örgütü başkanı. Odessa ‘da seçmenlerle yaptığı görüşmede belediye başkanlığı için tek potansiyel aday seçildi. Girişimci, programcı,internet projeleri taksi “Bond”, “Dumskaya” içinçalıştı.

Eduard Hurwitz – Kendi partisi “Eduard Hurwitz Blok” tarafından aday gösterildi. İki kez belediye başkanı olarak görev yaptı (1994-1998, 2005-2010). Verkhovna Rada’nın II, III (partili olmayan), IV (“Bizim Ukrayna”) ve VII. (“UDAR”) dönemlerinde milletvekili.

Yerel yönetimler için seçim sürecinin 5 Eylül’de başladığını ve aday gösterilmelerin 15-24 Eylül arasında da süreceğini hatırlatalım .

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com