Güney Kore, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 7 bin konteyner mühimmat gönderdiğini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kuzey Kore eskiden gemilerle gönderim yapıyordu; ancak artık Rusya’ya sınır ötesi silah sevkiyatı için demiryolunu giderek daha fazla kullanıyor.

Kuzey Kore, Ukrayna’daki savaşına destek olmak amacıyla geçen yıldan bu yana Rusya’ya mühimmat ve diğer askeri teçhizatla dolu yaklaşık 7,000 konteyner gönderdi.

The Times’ın yazdığına göre böyle bir açıklama Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won Sik tarafından yapıldı.

ABD’li ve Güney Koreli yetkililer daha önce Kuzey Kore’yi Rusya’ya top mermisi, füze ve diğer teçhizat sağlamakla suçlarken, hem Moskova hem de Pyongyang ülkeler arasında bir silah anlaşmasının varlığını inkar ediyordu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Güney Koreli yetkililere ve özel uzmanlara göre, karşılığında Kuzey Kore muhtemelen çok ihtiyaç duyduğu gıda ve ekonomik yardımın yanı sıra Kim Jong-un’un güçlerini modernize etmeyi amaçlayan askeri yardımı da aldı.

Güney Kore savunma bakanı, Kuzey Kore’nin başlangıçta gemilere güvendiğini ancak artık kara sınırları üzerinden Rusya’ya silah göndermek için demiryolunu giderek daha fazla kullandığını söyledi.

Bu arada Shin, muhtemelen birkaç milyon top mermisi ve diğer malzeme gönderme karşılığında Kuzey Kore’nin, muhtemelen yardımla dolu 9,000’den fazla Rus konteyneri aldığını söyledi. Rusya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin ülkeye petrol ve petrol ürünleri ithalatını ciddi şekilde sınırlayan yaptırımlarına aykırı olarak Kuzey Kore’ye yakıt sağlayabileceği yönündeki şüphesini dile getirdi.

Kuzey Kore’nin Rusya’ya sağladığı silahlar

2023 sonbaharında Kuzey Kore yapımı mermiler Rus işgalcilerin üzerinde görünmeye başladı. Analistler, Rusya’nın Kuzey Kore’den en az bir milyon merminin yanı sıra bir dizi balistik füze aldığını tahmin ediyor.

Ayrıca, 2023 sonbaharından bu yana, mühimmat içerdiğine inanılan konteynırları taşıyan çok sayıda Rus gemisi, Kuzey Kore ve Rusya limanları arasında düzenli olarak sefer yapıyor. Ancak bu taşımalar şubat ayında durdu.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com