Forbes: Son yardım paketlerinin içeriği Ukrayna’nın askeri stratejisinde bir değişikliğe işaret ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya gelen yardım paketlerinin içeriği genellikle savaşın durumu hakkında fikir veriyor ve askeri operasyonların gelecekteki aşamalarını tahmin etmeye yardımcı oluyor. ABD’den gelen son yardım paketinde özellikle HESCO koruyucu bariyerleri yer alıyor.

Forbes‘in yazdığı gibi, örneğin Ukrayna’nın karşı saldırısının arifesinde, yardım paketleri Rus birliklerine karşı bir saldırı için gerekli olan bir dizi zırhlı araç ve diğer sistemleri içeriyordu.

Aynı zamanda ABD’nin Ukrayna’ya yönelik son yardım paketinde büyük miktarda mühimmat, patlatma ekipmanı ve HESCO bariyerleri yer alıyor.

Makalede “Bu öğelerin birçoğu beklenirken, HESCO bariyerlerinin dahil edilmesi Ukrayna’nın askeri operasyonlarında daha savunma odaklı bir yönelime doğru olası bir kaymaya işaret ediyor.” denildi.

Yayının hatırlattığı gibi, HESCO bariyerleri büyük küpler halinde katlanabilir kaynaklı örgü sepetlerdir. Ayrışma sonrasında bu küpler toprakla doldurularak birbirine bağlanarak bir duvar oluşturulur.

HESCO duvarı, güçlü bir patlamaya dayanma ve doğrudan ateşlenen mermilerin çoğunu durdurma kapasitesine sahip olup, beton bir duvardan daha fazla koruma sağlamaktadır. Ayrıca, önden yükleyiciyle donatılmış bir ekip, bu sepetleri hızlı bir şekilde doldurarak etkili bir şekilde çok etkili bir ortam oluşturabilir. Birkaç saat içinde güçlü savunma pozisyonu oluşturabilmektedir. ABD ordusu tarafından yaygın şekilde kullanıldıkları gözönüne alındığında, Ukrayna’ya aktarılabilecek önemli bir stokun bulunması muhtemeldir.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Makalede “HESCO bariyerlerinin Ukrayna’ya teslim edilmesi, Ukraynalıların muhtemelen Rus kuvvetleri tarafından başlatılan yeni bir saldırıyı püskürtmek için hızlı bir şekilde savunma pozisyonu almaları gerektiğini gösteriyor… Bu bariyerler Ukrayna kuvvetlerine konumlarını güçlendirme ve seferi üsler inşa etme fırsatı verecek Mevcut doğrultuda… Rus birliklerinin mevzileri ele geçirmesi o kadar zor olacak ki” diye denildi.

Ayrıca bu barikatların, çok sayıda Rus grupla karşı karşıya olduğu Herson bölgesinin Sol Yakasındaki köprübaşı bakımı sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine de faydalı olacağı kaydedildi.

Almanya yeni bir parti Gepard komplekslerini ve diğer silahları Ukrayna’ya teslim etti

Buna ek olarak, HESCO bariyerleri, Ukrayna kuvvetlerinin Bakhmut ve Avdiivka yakınlarında hızlı bir şekilde savunma pozisyonları oluşturmasına ve Ukraynalıların bölgedeki önemli altyapı tesislerini güçlendirmesine olanak tanıyacak ve bu da onların Rus topçularına daha iyi karşı koymalarına olanak tanıyacak.

“HESCO bariyerlerinin teslim edilmesi, Ukrayna kuvvetlerinin daha savunmacı bir duruş benimsemeye yönelik uzun vadeli bir planına da işaret edebilir. Daha az kaynak gerektiren bu savunma stratejisi, dış desteğin potansiyel olarak azalabileceği için giderek daha önemli hale geliyor. Ancak böyle bir değişiklik, muhtemelen sadece geçici olacak, bu da Ukraynalıların diğer ülkeler tarafından zaten vaat edilen ekipmanı almak için zaman kazanmalarına olanak tanıyor. Ayrıca, Ukraynalı askerlere yeni edinilen ekipmanlarla, özellikle de Ukrayna tarafından vaat edilen savaş uçaklarıyla eğitim yapmak için çok önemli bir zaman sağlıyor.”

ABD’nin Ukrayna’ya yardımı

Daha önce ABD, kış döneminde Ukrayna’ya yardım için üç öncelik belirlemişti: Ukrayna hava savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi, enerji altyapısının güçlendirilmesi ve yedek ekipman ve malzemelerin aktarılması.

ABD’nin son yardım paketi Aralık ayı ortasında açıklandı. Bu pakette ek hava savunma araçları, topçu mühimmatı ve tanksavar silahları yer alacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com