Bir Türk yatırımı olan Mariupol OSB projesinde arazi tahsisi gerçekleşti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Mariupol şehrinde 50 milyon dolar yatırımla kurulacak olan Türk Organize Sanayii Bölgesi’ne ait arazi, uzun soluklu çalışmalar ve süregiden gayretler sonucunda ücretsiz olarak tahsis edildi. Altyapısı Ukrayna devleti tarafından yapılacak olan OSB arazi tahsisi imzaları Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko ve Türk yatırımcılar arasında imzalandı.

Bir Türk yatırımı olan Mariupol OSB projesinde arazi tahsisi gerçekleşti

Mariupol Azov Aqua Invest Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar uzun yıllardır sürmekteydi. Ukrayna’da kurulacak olan ilk OSB için yatırımcılar hazırlanmış, kurulacak fabrikalar belirlenmişti. Uzun süren gayretler sonucunda arazi tahsisine ait imzalar nihayet atıldı.

Konu ile kendi sayfasından açıklamada bulunan İsmail Hacıoğlu bu sürecin uzun hikayesinden de bahsederek şöyle demiştir:

“Yıl 2001. Bir hayalperest tutturmuş yeni Sovyet zulmünden kurtulmuş Ukrayna’da bir Organize Sanayi Bölgesi kuracağım diye. Fakat, ülke henüz yaşadığı depresyonu atlatamamış, hantal bir sistemi olan bir ülke. Ama kimseye garezi olmayan, sakin ve kültürlü halkı elimizdeki tek sermaye. Mücadele bazen uzun solukludur; nefesini dikkatli harcamalısın yoksa nefessiz kalırsın. Biz bazen nefes darlığı yaşadık ama asla hayallerimiz ve ideallerimizden vazgeçmedik. Ülkeler için Organize Sanayii Bölgeleri topyekün kalkınma için olmazsa olmazdır. 2001 yılında ikinci vatanımız olarak kabul ettiğimiz bu topraklarda, bu ideali gerçekleştirmek için yola çıktık. 2016 yılına kadar yöneticilere sadece ideallerimizi dinletebildik. 2016 yılında bir şey değişti: bizim hayallerimizi artık kendi hayallerine katmaya hazır bir yönetimle buluştuk. Mariupol’da bizimle yol yürümeyi kabul ettiler. Önce bir memorandum imzaladık bu salonda. Bazen bıkkınlık geldi, olmayacak galiba dedim. Ama farkettim ki bu ekip de inanmış. Çevremdeki eş dost; bunlar boş hayaller, bu kafa yapıları değişmez dediler, lakin biz vazgeçmedik ve durmadık. Uyumadık, çalıştık, hesaplar yaptık. Ve işte bu güne geldik . Bu proje birlierine göre hayal idi, Ukraynada olmazdı. Ama bakın, oldurduk işte. Bunun göstergesi bugün bu salonda olmamız; daha yolumuz var. Ama en zor kısmını geçtik artık. Bu güne kadar yaptıklarımız aslında görünmeyen, bürokratik işlemlerdi. Ekip olarak bu bürokrasinin üstesinden geldik. Ukraynada hiç olmayanı yapıyoruz; zafer inanalarındır! Biz inandık ve başardık. Ukraynada sayom belediye başkanı Vadim Boyçenko gibi genç ve idealist yöneticiler var. Sırada Pereyaslav – Herson – Geniçevsk – Malin var inşallah.”

Devletin altyapı yatırımlarını üstlenmesinimn Türk yatırımcıların maliyeti azalttığını da belirten Hacıoğlu; böylece firmaların pazara daha güçlü şekilde girme şansları olacağını da belirtmiştir. Ukrayna’da böyle bir organize sanayi yatırımının Avrupanın 21. Yüzyılda üretim üssü olmaya aday olan Türkiye ve Ukrayna’nın, hem stratejik ortak hemde ticari alanda ortaklaşa hareket kabiliyetini inşa ettiğini de sözlerine ekleyen Hacıoğlu “İki ülke birbirini tamamlayan bir üretim modeli çok kolaylıkla inşa edebilir. OSB’ler çok fonksiyonlu üretim tesislerine sahip platformlardır. Orta ölçekli fabrikalarla çok büyük fabrikaların yaptığı üretimleri , daha düşük maliyetli bir yatırım modeli ile yakalamak mümkündür.” diye vurgulamıştır.

Azov Aqua İnvest Organize Sanayi Bölgesi 11 fabrika ve 1 ticaret merkezinden oluşacaktır.

Приватні інвестиції в економіку Маріуполя

Чверть мільярда гривень приватних інвестицій налаштовані вкласти в економіку Маріуполя бізнесмени з Туреччини. Міський голова Вадим Бойченко разом з іноземними підприємцями підписали договір про співпрацю, що дозволить у недалекому майбутньому покращити економічний клімат у місті.

Мариупольское телевидение paylaştı: 26 Ağustos 2020 Çarşamba

Azov Aqua İnvest Organize Sanayi Bölgesi 1. Kısımda kurulacak fabrikalar şu şekildedir:

  • ALPTU İNVEST LTD. Asansör ve yedek parçaları üretimi. Toplam yatırım miktarı 1,200,000 USD.
  • MAGNETO LOGİSTİK TERMİNAL LTD. Paketleme Depolama ve Liman İşletmeciliği. Toplam yatırım miktarı 10,000,000 USD.
  • MAR-TURK İNVEST LTD. İnşaat sarf malzemeleri imalatı. Toplam yatırım miktarı 850,000 USD.
  • EVRO FALKON UKRAIN LTD . Otomobil servis ekipmanları ve yedek parca üretimi. Toplam yatırım miktarı 1,200,000 USD.
  • EMPİREY-BUD LTD. Otomatik kapı ve panjur sistemleri imalatı. Toplam yatırım miktarı 700,000 USD.
  • EGE LTD. Tekstil ürünleri imalatı. Toplam yatırım miktarı 2,000,000 USD.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com