Esnek kur rejimi sebebiyle Ukrayna’da benzin daha pahalı hale gelecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Esnek kur rejimi sebebiyle Ukrayna'da benzin daha pahalı hale gelecek

Mevcut dünya petrol fiyatlarının bu şekilde devam etmesi ve dolar döviz kurunun 45 UAH’a ulaşması halinde, Ukrayna’da akaryakıt fiyatı yıl sonuna kadar litre başına 65 UAH’a yükselecek.

3 Ekim’de Merkez Bankası, benzin fiyatlarının artması konusunda Ukraynalıları endişelendiren esnek bir döviz kuru rejimi başlattı.

Prime benzin istasyonu ağının kurucusu Dmitriy Lyuşkin, Merkez Bankası’ndaki değişikliklerin yakıt fiyatlarını nasıl etkileyeceğine dair tahminini paylaştı. Lyuşkin’e göre esnek döviz kuruna geçiş, Grivna’nın devalüasyonuna yol açacak ve bu da Ukrayna benzin istasyonlarındaki fiyatların artmasına sebep olacak.

Uzman, Ukrayna’da eski bir geleneğin olduğunu açıklıyor: Yeni Yıl’dan önce döviz kurundaki artış sebebiyle bütçe “kapatılıyor”, ancak Yeni Yıl’dan sonra kural olarak ihracat döviz kazançları sebebiyle döviz kuru istikrara kavuşuyor. Lyuşkin’e göre bu yılki sorun, Ukrayna ürünlerinin ihracatındaki sorunlar ve uluslararası yardımdaki azalma nedeniyle döviz kurunda beklenen istikrarın gerçekleşmeyebileceğidir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

Buna dayanarak, “Prime” benzin istasyonları zincirinin kurucusu, 2023 yılı sonuna kadar döviz kurunun dolar başına 45 UAH seviyesine çıkacağına inanıyor. Aynı zamanda dünya petrol fiyatlarının aynı seviyede kalması durumunda Ukrayna’da akaryakıt fiyatının önümüzdeki aylarda litre başına yaklaşık 65 UAH seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Lyuşkin “Yüzde 23’lük bir artış bekliyoruz. OKKO’nun bugün fiyatı 58 UAH, artı yüzde 20 ise 69.60 UAH. Benzin istasyonu zincirlerinin marjlarını bir miktar düşüreceğinden dolayı reel fiyatın 65-67 UAH olacağını düşünüyorum.” dedi.

80 UAH karşılığında yakıt beklentisi

Ukrayna benzin istasyonlarındaki yakıtın maliyeti üç ana bileşenden oluşuyor: şu anda varil başına 90 dolar civarında seyreden dünya petrol fiyatı, dolar döviz kuru ve hükümet müdahalesi faktörü (bu da petrol fiyatlarının artmasında önemli bir rol oynadı).

Lyuşkin’e göre, fiyatlandırmada hükümetin müdahalesi olmasa bile, petrol fiyatları daha da artarsa benzinin litre fiyatı 70, hatta 80 UAH’a çıkabilir.

Lyuşkin, “Benim kişisel görüşüm, bu durumda hükümetin bir tür tepkisi olacağı yönünde: KDV’yi kaldıracaklar ya da tüketim vergisini düşürecekler. Çünkü fiyatları 70 UAH/litre olarak belirlemek zaten olağanüstü bir şey” diye düşünüyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com