Eski CIA Direktörü Petraeus, Ukrayna ordusundan zincirleme bir reaksiyon bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri savaş alanında ilerleme kaydediyor, bu da zincirleme bir reaksiyona ve Rusya’nın yenilgisine yol açacak.

Kiev Güvenlik Forumu Güvenlik Konseyi’nin üyesi, 2008-10’da ABD Merkez Komutanlığı komutanı, 2011-12’de CIA direktörü General David Petraeus, Kiev Güvenlik Forumu’nun özel bir etkinliği sırasında cephedeki durumun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir şeye benzemediğini belirtti.

General ayrıca Rusların savaş alanındaki bilgi ve eylemler açısından pek etkileyici olmadığına, ancak üstesinden gelinmesi oldukça zor olan son derece olağanüstü bir savunma sistemi yarattıklarına inanıyor.

Petraeus aynı zamanda Ukrayna ordusunun devasa mayın tarlaları, hendekler, tanksavar hendekleri ve sürekli düşman ateşi koşullarında askeri operasyonlar yürütme konusunda etkileyici adaptasyon yetenekleri sergilediğini vurguladı.

Eski CIA direktörü, Ukrayna kuvvetlerinin Rusları son derece geniş bir cephe hattında tuttuğunu ve aynı zamanda Rus depolarını, hava üslerini, Kırım’daki deniz üslerini ve lojistik hatlarını vurarak başarının devamı için koşullar yarattığını belirtti. General, “Bir köprüyü yıkamayabilirsiniz ama onu geçilmez hale getirebilirsiniz” dedi.

Petraeus, Ukrayna ordusunun Batı topçu sistemlerini kullanarak Rus mevzilerini daha uzak mesafeden vurabileceğini de sözlerine ekleyerek “Cephenin gerilmesi Rusların kabiliyetlerini azaltıyor. Yani savaş alanında koşullar yaratılıyor ve fırsat doğduğunda Ukrayna ordusu yedek güçlerle de saldırı yapabilecek.” diye konuştu.

Ukrayna ordusunun Robotina’daki başarılarına vurgu yapan general, Zaporoje ve Donetsk istikametlerinin önemine de değinerek “Hepsi birikiyor. Rus kuvvetleri akın etmeye başladığında Ukraynalıların bunu iletişim hattını kırmak ve Kırım’ı kesmek için nasıl kullanacakları önemli. İdeal durumda Kerç köprüsünü yıkmak iyi olur ve bu yapıldığında Rus kuvvetleri kendilerini bir yıkım durumunda bulacaklar” diye buna ikna olduğunu belirtti.

Petraeus, Ukrayna hava savunma kuvvetlerinin çalışmalarına da büyük övgüde bulundu: “Ukrayna’nın son derece etkileyici bir hava savunması var, bu nedenle Rusların havada başarıya ulaşması zor, hava kuvvetlerini etkili bir şekilde kullanamıyorlar. Ukrayna ordusunun ilerleyişinin devam edeceğini ve sonunda kalıcı hale geleceğini ve bunu savaş alanında göreceğimizi düşünüyorum” diye özetledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com