Enerji Bakanlığı: Ukrayna, savaş sebebiyle rüzgar enerjisinin yüzde 90’ını kaybetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Enerji Bakanlığı: Ukrayna, savaş sebebiyle rüzgar enerjisinin yüzde 90'ını kaybetti

Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko, savaştan önce toplam sistemin % 11’ini oluşturan yenilenebilir enerjideki kayıplar hakkında konuştu.

Galuşçenko, “Biz Ukrayna’yız” kanalının yayınında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda rüzgar enerjisinin %90’ı ve güneş enerjisinin yaklaşık %45-50’sinin yok olduğunu ve çalışamaz duruma geldiğini belirtti.

Ukrayna polisi “Motor Sich” başkanını vatana ihanetten gözaltına aldı

Bu kadar yüksek oranda bir kaybın sebebinin “yeşil” enerji sistemlerinin ekseriyetle Ukrayna’nın güneyinde yer almasından kaynaklandığını belirten Galuşçenko “Enerji açısından bunlar çok büyük kayıplar. Ama eminim ki… Ukrayna, örneğin, Azak ve Karadeniz’de açık deniz rüzgarının gelişimi için çok büyük bir potansiyele sahip… Avrupa ‘yeşil’ enerjinin geliştirilmesi ile çok ilgileniyor.” diye konuştu.

Galuşçenko, 2030 yılına kadar Ukrayna’nın RES’in Ukrayna’nın enerji sistemindeki payını, savaş öncesi %11’den %30’a çıkarmayı planladığını da sözlerine ekledi. Ancak savaştan sonra enerji tesislerinin tahrip olması nedeniyle bu yüzde revize edilebilir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com