Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Rus işgalinden sonra ilk kez Kiev’e geldi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: dpa

Steinmeier’in geçen hafta Ukrayna’da olması bekleniyordu. Ancak, Rus işgalcilerin Ukrayna şehirlerine ve başkente yaptığı büyük füze saldırısının ardından gergin güvenlik durumu nedeniyle gezi kısa sürede iptal edildi.

Deutsche Welle’e göre Steinmeier, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşecek ve Ukrayna’nın Rus kuvvetleri tarafından bombalanmasının sonuçlarını kendi gözleriyle görmeyi planlıyor.

Federal Başkanlık Ofisi’ne göre, Steinmeier ve Zelenskiy, Alman şehirlerine ve belediyelerine kısa vadede Ukrayna belediyeleriyle yeni ortaklıklar kurmaları ve Ukraynalıların kışı atlatmasına yardımcı olmaları için ortak bir çağrıda bulunmayı planlıyor.

Kirli bomba nedir? Ukrayna, Rusya’nın açıklamaları karşısında ne dedi?

Nisan ayında Alman yayın organı Bild’ Ukrayna hükümet çevrelerindeki kaynaklara atıfta bulunarak Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Alman meslektaşı Frank-Walter Steinmeier ile Kiev’de bir görüşmeyi reddettiğini bildirmişti. Berlin’de Kiev’in Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Ukrayna başkentine yaptığı ziyareti reddetme kararı sürprizle karşılanmıştı. Ancak 5 Mayıs’ta Zelenskiy, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile bir telefon görüşmesi yaptı ve “geçmişi geride bırakma” konusunda anlaştılar.

Frank-Walter Steinmeier’in 2005’ten 2009’a ve 2013’ten 2017’ye kadar Almanya Dışişleri Bakanı olduğu belirtilmelidir. Mart 2017’de cumhurbaşkanı seçildi ve 13 Şubat 2022’de yeniden bu göreve seçildi. Ukrayna’da, “Steinmeier formülü” olarak adlandırılan Donbass’taki ihtilafın çözümü için planı öneren kişi olduğu biliniyor.

Daha önce Steinmeier, Kremlin ile ilgili politika hataları yaptığını ilk kez kabul etti ve Kuzey Akım 2 gaz boru hattına uzun vadeli desteğinden pişmanlık duyduğunu açıkladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com