Donbass’ta gerginlikteki tüm detaylar! Bombardıman, sahte haberler ve tahliyeler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
d

Donbass’taki bombardıman ikinci gün de durmadı, militanlar bir “saldırı” bahanesiyle Rusya’nın müdahalesini ilan ediyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise, ORDLO sakinlerini sahte haberlere inanmamaya çağırıyor ve ordunun Ukrayna’yı savunmaya hazır olduğunu ilan ediyor.

18 Şubat’ta Donbass’ta neler oldu.

Şimdiye kadar bilinenler

  • Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Donbass’taki durum hakkında bir brifing verdi.
  • Ukrayna Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı: Ukraynalı askerler Donbass’ta bir taarruz planlamıyor.
  • Birleşik kuvvetler (JFO): Saat 14:00 itibariyle 45 ateşkes ihlali var, can kaybı yok.
  • JFO: Saat 17:00 itibariyle 53 ateşkes ihlali var, can kaybı yok.
  • Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Donbass’a bir saldırı hazırlamadığını açıkladı.
  • Militanlar Rusya’ya tahliye ilan etti.
  • Reznikov, Ukrayna’nın işgal altındaki toprakları (ORDLO) sakinlerine hitap etti.

Medya, Lugansk’ta patlama olduğunu bildirdi

Rus medyası işgal altındaki Lugansk’ta güçlü bir patlama olduğunu bildirdi. Basında çıkan haberlere göre, Drujba gaz boru hattı yanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Donbass’taki durum hakkında bir brifing düzenledi

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov bir kez daha, militanların “saldırı” hakkındaki tüm raporlarının doğru olmadığını ve saldırı emri olmadığını söyledi. Danilov, ayrıca Ukrayna heyetinin JFO bölgesindeki Donbass’a milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu temsilcilerinin yeralacağı bir gezi yapacağını duyurdu. Danilov’un kendisi de Donbass’a gidecek.

Zelenskiy, Putin ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi, Kremlin yanıt verdi

Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı Irina Vereşçuk, ORDLO sakinlerine hitap etti ve onları Ukrayna tarafından kontrol edilen bölgeye gitmeye çağırdı. Buna ek olarak, Ukrayna’nın AGİT’in izleme misyonunu güçlendirme talebiyle Almanya ve Fransa’ya başvurduğunu söyledi.

Danilov, Rusya Federasyonu’nun işgal altındaki topraklarda provokasyonlar gerçekleştirebileceğini de gözardı etmediğini söyledi.

Danilov, Donbass’ta bir tırmanış olduğunu, ancak Ukrayna’nın 21. yüzyılda tam kapsamlı bir saldırının nasıl gerçekleşeceğini anlamadığını da sözlerine ekleyerek “Bu soykırımdır, terördür, bizi öldürürlerse ne olacak? Biz katil değiliz, barışçıl bir ülkeyiz, kimseye saldırmadık” dedi.

ORDLO’dan tahliye hakkında bilinenler

Rus basınına göre, ORDLO sakinlerinin Rusya’ya tahliyesi Kiev saatiyle 19:00’da başlayacak. Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in “Donbass’tan gelen mültecilerin” her birine 10,000 ruble (3.700 UAH) ödeme emri verdiğini zaten duyurdu.

Bu arada, işgal altındaki Donetsk’te, sözde “DPR”hükümetinin” bulunduğu binanın yakınında bir patlama bildiriliyor.

Zalujnit, ORDLO sakinlerine hitap etti

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujniy, Donbass’ın işgal altındaki bölgelerinin sakinlerine hitap etti. Ukrayna ordusunun herhangi bir saldırı planlamadığını yeniden vurguladı.

Devletin askeri-politik liderliği Ukrayna’nın doğusuna bir taarruz planlamıyor ve yürütmüyor… Donbass’ta bir taarruz kesinlikle sivil halk arasında çok sayıda can kaybına yol açacaktır, bu nedenle bu tür senaryolar dikkate bile alınmamaktadır. Geçici olarak işgal edilen bölgelerin sakinlerine sesleniyorum: işgalci yetkililerin yalanlarına inanmayın! Akan bir kanın daha da artması için durumu daha da tırmandırmaya alışıyorsunuz” dedi.

Savunma Bakanlığı, ORDLO’dan tahliyeye tepki gösterdi

Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna’nın herhangi bir taarruz planlamadığını bir kez daha belirtti. Sahte haberlere de dikkat çekti.

Blinken: Rusya, Ukrayna’ya saldırmak için bahane üretmeyi planlıyor

Rus kuklaları ordumuzun taarruzuyla halkı korkutup tahliye çağrısı yapınca, bu Donbass’ın terk edildiğini düşündüklerini bir kez daha kanıtlıyor. Tam tersine. Ukrayna Donbass’a barış gelsin, hayat bir an önce başlasın. Bizim topraklarımız, halkımız orada yaşıyor Herhangi bir saldırı planlamıyoruz” dedi.

Donbass’ta Ukraynalı asker yaralandı

Genel merkeze göre, saat 17:00 itibariyle JFO bölgesinde 53 ihlal kaydedildi. Militanların bombardımanı altında 30 yerleşim yeri var, Ukrayna ordusunda can kaybı yok.

Aynı zamanda, Donetsk bölgesi polisi, Starognatovka’nın bombalanması sonucu bir askerin yaralandığını bildirdi.

Rusya, ORDLO’dan tahliye hakkında hiçbir şey bilmiyor

Rusya Federasyonu’nun Rostov bölgesinde, CADO sakinlerinin tahliyesi hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Bölge valiliği, “DPR” liderinin tahliyeye dönük açıklamasını haberlerden duyduklarını belirtti.

Buna ek olarak, Rusya Federasyonu sözcüsü Dmitriy Peskov, “DPR” lideri ile neler olup bittiğini bilmediğini söyledi. Peskov, Rostov’a tahliye hazırlıkları hakkında “bilgisi olmadığını” da sözlerine ekledi .

ORDLO’daki durum

Donetsk’te de sirenler açıldı.

Militanlar tahliyeyi duyurdu

“DNR” ve “LNR” liderleri, sakinlerin Rusya’ya tahliye edildiğini duyurdu. Özellikle ORDO sakinlerini Rostov bölgesine transfer etmeyi planlıyorlar. Bu tür eylemleri, Ukrayna’nın iddiaya göre bir saldırı hazırladığı gerçeğine dayandırıyorlar.

Odessa havaalanında alınmayınca rüşvet teklif eden Türk vatandaşı gözaltına alındı

Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba , Ukrayna birliklerinin Donbass’ta herhangi bir provokasyon ve taarruz hazırlamadığını bir kez daha belirtti.

Rada’daki Reznikov

Parlamentoda bir saat boyunca hükümete sorulan sorulara cevap veren Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Donbass’ta anormal bir durum gözlemlendiğini söyledi. 17 Şubat’ta gün boyunca 60 saldırı kaydedildi. Oysa yılın başından bu yana militanlar tarafından toplamda 100’den fazla saldırı gerçekleşmişti dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com