DEİK Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin Ukrayna’daki siyasi ve ekonomik durumu değerlendirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) Türkiye Ukrayna İş Konseyi başkanı ve Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Ruşen Çetin, Bloomberg Tv’de yayımlanan Finans Merkezi programına konuk oldu. Çetin, Ukrayna’da yaşanan gerilimin ekonomik boyutu ve Türkiye’ye olan etkilerini değerlendirerek öngörülerini paylaştı

Bu krizin ekonomik açıdan iyi bir etkisi olmayacağını söyleyen Çetin, krizin üç komşu ülke arasında çözülmesi gerektiğini belirtti. Ruşen Çetin: “Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın gereken anlaşmanın sağlanması için temaslarına başladığını basından takip ediyoruz ve bu konuda başarılı olacağını öngörüyorum. Çünkü iki liderle de arası gayet iyi.” dedi. Buradaki problemin bölgedeki ülkeleri ilgilendirdiğini söyleyen Çetin, Amerika’yı ve Avrupa’yı ikinci derecede ilgilendirdiğini belirtti.

UKRAYNA TÜRKİYE TİCARETİ

Program sunucusu Açıl Sezen, Ukrayna’nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirterek, şu an yaşanan durumun ekonomik anlamda Ukrayna Türkiye ilişkisine olan etkisi ile ilgili sorduğu soruya Ruşen Çetin şu şekilde cevap verdi: “Bizim Türkiye Ukrayna ticaret hacmimiz 2008 yılında en üst noktaya ulaşmıştı, bu da 8.4 milyar dolar seviyesinde idi. Geçtiğimiz yılı ise 7 milyar 420 milyon dolar seviyesinde kapattık. 2020 yılına baktığımızda yüzde 67 bir artış söz konusu, bu ciddi bir rakam. Bu rakamın içinde Ukrayna’nın bize sattığı mal 4 milyar 520 milyon dolar, bizim Ukrayna’ya sattığımız mal ise 2.9 milyar dolar seviyesinde. Ama sattığımız malların nitelikleri gittikçe gelişiyor. Sanayi türü mallar bunların içinde artıyor. Sizin de söylediğiniz gibi hurda ticareti oldukça yükselmiş vaziyette. Yani Ukrayna’nın bize sattığı hurda artmış vaziyette. Savunma sanayinde biz çok başarılı satışlar yapıyoruz. Turizm çok gelişmiş durumda, geçen sene Türkiye’ye Ukrayna’dan 2 milyon turist geldi. İnşaatçılarımızın aldıkları işler 1.6 milyar dolar seviyesinde, Ukrayna’daki Türk sermayeli şirketlerin seviyesi 4.5 milyar dolara ulaştı. Türkiye Ukrayna ilişkilerini ekonomik olarak değerlendirdiğimizde oldukça önemli bir komşu ülke o yüzden bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.”

Türkiye Ziraat Bankası Ukrayna pazarına girmeyi planlıyor

Bu durumun uluslararası arenada tamamen büyüklerin yarattığı gerginlikler olduğunu dile getiren Çetin, onları etkilemeyen ama bizi etkileyen bu gerginliği devletimizin çözeceğinden emin olduğunu belirtti.

UKRAYNA’DAKİ GERGİNLİK

Program sunucusu Sezen’in yaşanan gerginliğin çözülmemesi durumunda Türkiye’nin nasıl bir eylem planı ile yola çıkacağı konusundaki sorusuna ise Ruşen Çetin, iki ülke arasındaki ticaretin devam ettiğini ve edeceğini söyleyerek böyle bir durumun ortaya çıkmasını istemediklerini, beklemediklerini belirterek, Rusya’nın böyle bir saldırıda bulunacağını sanmadığını söyledi.

DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi

25 Nisan 1991 tarihinde kurulmuş olup, eski SSCB’den ayrılarak bağımsız olan cumhuriyetlerle Türkiye arasında oluşturulan ilk konseylerden birisidir. Düzenlediği etkinliklerle iki ülkeden iş dünyası temsilcileri ve üst düzey kamu görevlilerinin bir araya gelmesini sağlayan iş konseyi, bu sayede verimli iş bağlantılarının kurulmasına aracılık etmiş ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin bugünkü seviyeye ulaşmasına büyük katkıda bulunmuştur.

Ukrayna ve Türkiye’de ilgili kamu ve özel sektör kurumları ile yakın işbirliği içerisinde olan iş konseyi, Ukrayna’daki ekonomik gelişmeler, mevzuat değişiklikleri ve iş fırsatlarını üyelerine duyurmakta, iş bağlantısı kurmak isteyen firmalara destek vermektedir. İş konseyi, ayrıca, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde karşılaşılan sorunların çözüme kavuşturulması için ilgili kurumlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak, bu alanda atılan adımlara ön ayak olmaktadır.

Türkiye tarafı başkanlığını Tureks İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin’in üstlendiği konseyin karşı kanat kuruluşu ise Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası’dır.

Ruşen Çetin kimdir?

DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi başkanı A. Ruşen Çetin, 1956 yılında Artvin’de doğmuştur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra sırasıyla Afşin-Elbistan Termik Santrali, Türk Philips A.Ş. ve Cankurtaran Holding’de çalışmıştır. 1996 yılından beri Tureks’in yönetim kurulu başkanlık görevini sürdürmekte, aynı zamanda EURATEX (Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Teşkilatı) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye temsilciliğini de yapmaktadır.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com