Rus aydınları Ukrayna ile savaşa karşı çıktıklarına dair bir bildiri yayınladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus aydınları ve pek çok ünlü kişilerden oluşan geniş bir grup, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığına karşı imza toplamaya başladı.

Pazar günü “Echo of Moscow” web sitesinde yayınlanan “Rus liderliğindeki Savaş Partisine karşı barış savunucuları” tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Pozisyonumuz son derece basit: Rusya’nın Ukrayna ve Batı ile bir savaşa ihtiyacı yok. Kimse bizi tehdit etmiyor, kimse bize saldırmıyor. Böyle bir savaş fikrini teşvik etmeye dayalı bir politika ahlaksız, sorumsuz ve suçtur. Rusya halkları adına bu yürütülemez.

“Savaş sadece Rusya’nın çıkarlarıyla örtüşmüyor, aynı zamanda varlığına yönelik bir tehdit de taşıyor.

Ülkenin siyasi liderliğinin bizi bu noktaya getiren çılgınca eylemleri, kaçınılmaz olarak Rusya’da kitlesel bir savaş karşıtı hareketin oluşumuna yol açacaktır. Her birimiz doğal olarak onun bir parçası haline geliriz. Önlemek ve gerekirse savaşı durdurmak için mümkün olan her şeyi yapacağız.”

Açıklamada, Rusya vatandaşlarının aslında Rusya’nın dış politika çizgisinin dönüştüğü “suç maceracılığının” rehineleri haline geldiği belirtiliyor. Metinde, “Onlar yalnızca büyük bir savaşın başlayıp başlamayacağına dair belirsizlik içinde yaşamakla kalmıyor, aynı zamanda fiyatlarda keskin bir artış ve ulusal para biriminde bir düşüş görüyorlar” diyor.

İmzacılar, kimsenin Rus vatandaşlarına soru sormadığını, ülkede kamuoyunda herhangi bir tartışmanın olmadığını ve devlet televizyonunda sadece tek bir bakış açısının sunulduğunu belirterek “ve bu, savaş yanlılarının bakış açısıdır.” dedi.

Metinde, “Biz, Rusya’nın sorumlu vatandaşları ve ülkemizin yurtseverleri, Rusya’nın siyasi liderliğine sesleniyoruz ve hükümet içinde oluşturulan Savaş Partisi’ne açık ve kamusal bir meydan okuyoruz” denildi.

Haftaya başlarken: Ukrayna’da doların psikolojik eşiğin üzerine çıkması beklenebilir

Bildiri özellikle müzisyen Andrey Makarevich, aktris Liya Akhedzhakova, yazar Viktor Shenderovich, insan hakları aktivistleri Lev Ponomarev, Svetlana Gannushkina, Zoya Svetova, yönetmenler Garry Bardin, Vladimir Mirzoev, politikacılar Grigory Yavlinsky, Lev Shlosberg, Boris Vishnevsky ve tarafından imzalandı.

Bildiriyi imzalayanların tam listesi

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com