Caparova: Erdoğan’ın Ukrayna’nın AB üyeliğinin ertelenmesine ilişkin açıklamaları iç politikaya dönüktür

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Japarova: Erdoğan'ın Ukrayna'nın AB üyeliğinin ertelenmesine ilişkin açıklamaları iç politikaya dönüktür

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Caparova, bazı liderlerin Ukrayna’nın AB’ye katılımına ilişkin olumsuz tahminlerinin iç siyasi nitelikte olduğuna inanıyor.

Erdoğan’ın AB’nin Ukrayna ve Moldova’nın katılımını engelleyeceği yönündeki açıklamasına yaptığı yorumda “Elbette siyasi nitelikte olan farklı mesaj ve açıklamalar duyabiliyor olmamıza rağmen, şu anda şüpheci davranmayacağım, çünkü her lider kendi siyasi paradigması içindedir ve uygun sinyaller verir. Ancak, bazı ülkelerin tüm şüphelerine, sinyallerine ve önceki pozisyonlarına rağmen Ukrayna’nın katılım müzakerelerini başlatma fırsatını yakaladığı gerçeğine zaten sahip olduğumuz için, bu spesifik sonuçlara bakmanızı öneriyorum” dedi.

Caparova, ne mutlu ki Avrupa Birliği’nin bugün, tüm zorluklara ve mevcut sorunlara rağmen, konsolidasyon yeteneğini gösterdiğini kaydederek “Umarım başka kararlar alındığında, 14-15 Aralık’ta AB Konseyi’nde gördüğümüz konsolidasyon yeteneği tekrarlanır. Siyasi konjonktürel şeylerin olduğunu anlıyoruz, farklı mesajlar, sinyaller duyuyoruz. Bunlar belirsiz bir şekilde ele alınabilir, ancak burada gerçeklerle ölçmemiz gerektiğine inanıyorum. Ve gerçek şu ki, çok az kişinin inandığı gibi, katılım müzakerelerine başlıyoruz.” diye vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bakan yardımcısı, artık zorlu bir çalışma sürecinin başladığını, çünkü bazı nesnel şeylerin, özellikle de Ukrayna’ya karşı yürütülen savaşın ve Rus saldırganlığının sonuçlarının üstesinden gelmenin söz konusu olduğunu belirtti.

Caparova “Bana öyle geliyor ki Ukrayna’nın AB’ye katılımı Avrupa topluluğu için ciddi bir sınav alanı. Ancak asıl önemli olan şu ki, bugün Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğu Ukrayna’yı bu yolda destekliyor ve içinde yaşadığımız tüm zorlukların kesinlikle farkındalar.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com