Bugün Ukrayna’da Vişivanka günü kutlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Her sene Mayıs ayının üçüncü Perşembe günü Ukraynalılar geleneksel olarak Nakış (Vişivanka) gününü kutlamaktadırlar. O gün ve devamında nakışlı gömleklerini giyerler.

Nakış Günü (вишива́нка) resmi bir gün değil, ama sadece Ukrayna’da değil, Yurtdışında yaşayan Ukraynalılar tarafından da tüm dünyada kutlanmaktadır.

Nakış Günü nasıl başladı?

Nakış günü, Çernovtsi Yuriy Fedkoviç Üniversitesi Tarih, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi öğrencilerinin girişimi sonucu başladı.

Öğrencilerden Lesya Voronyuk arkadaşlarını o gün nakışlı gömleklerle gelmesini istedi. Fikir önce diğer öğrenciler, sonra öğretmenler tarafından dikkate alındı ve sonra bu flaş kalabalık Ukrayna’nın diğer şehirlerini dolaştı. 2006 yılında, yılın bir gününü Ukrayna’nın meşhur işlemeli gömleğine ayırmayı önerdiler. Nakış günü zamanla öğrenciler arasında kutlanmaktan çıkıp, Ukrayna genelinde ve hatta tüm dünyada kutlanmaya başlandı.

Ukrayna’nın işlemeli gömleği, Ukrayna Paskalya yumurtası ile birlikte Ukrayna kültürünün en parlak sembollerinden birisi. Ukraynalılar, işlemeli bir gömlek giyerek, sadece güzelliğini ve benzersizliğini göstermekle kalmaz, aynı zamanda Ukrayna’nın yüzyıllardır süren kültürel geleneğine ait olduğunu da onaylarlar.

Mayıs ayının üçüncü Perşembe günü ise tesadüfen seçilmedi. Günün başlatıcıları, Nakış Günü’nün haftasonları değil haftaiçi olması gerektiği konusunda ısrar ederek, nakışın Ukraynalıların yaşam ve kültürünün organik bir bileşeni olduğunu vurguladılar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com