BM: Bu yıl Ukrayna nüfusunun yüzde 40’ı insani yardıma ihtiyaç duyacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: DSNS

Rusya Federasyonu’nun geniş çaplı işgalinin başlaması ve neredeyse iki yıl süren aralıksız çatışmaların ardından, 14.6 milyondan fazla Ukraynalı, yani Ukrayna nüfusunun yaklaşık %40’ı bu yıl insani yardıma ihtiyaç duyacak.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından hazırlanan raporda “Her gün siviller öldürülüyor ve yaralanıyor, evleri ve kritik altyapıları yok ediliyor. Ocak ayının ilk haftası, Ukrayna’ya 29 Aralık’ta başlayan ve bugüne kadar devam eden bir saldırı dalgasını getirdi.” denildi.

Savaşın yaklaşık 6.3 milyon Ukraynalıyı da yurtdışına gitmeye zorladığı bilinmektedir.

BM, şiddetin yanısıra Ukrayna’nın şu anda derin bir kışın pençesinde olduğunu, dolayısıyla büyük ölçekli bir insani operasyonun sürdürülmesinin bugün her zamankinden daha önemli olduğunu kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

UNHCR sözcüsü Jens Laerke, “15 Ocak Pazartesi günü, Acil Durum Koordinatörü Martin Griffiths ve Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, hayat kurtarmak ve devam eden bu acil durumun yol açtığı acıları ele almak için BM tarafından koordine edilen planlarımızı sunacaklar.” dedi.

Birleşmiş Milletler’in daha önce, müdahale planının insani zorluklara göre ayarlanmasıyla ilgili olarak ortaklarına başvurduğunu ve 11 milyondan fazla Ukraynalının kış ihtiyaçlarının karşılanması için Ukrayna’ya 435 milyon dolar yardım tahsis edilmesi talebinde bulunduğunu belirtmek gerekmektedir.

Destek, öncelikli olarak Donetsk, Dnipropetrovsk, Harkov, Herson, Lugansk, Nikolayev, Sumi ve Zaporoje gibi ön cephe bölgelerine sağlanacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com