Beyaz Saray: ABD, F-16’ların üçüncü ülkeler tarafından Ukrayna’ya transferini onaylamaya hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
NATO generali, Ukrayna'ya F-16 ve uzun menzilli füzelerin sağlanmasını destekliyor

ABD Başkanı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin Ukraynalı pilotların eğitimi tamamlandıktan sonra üçüncü ülkelerden Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı tedarikine onay verebileceğini söyledi.

Sullivan “ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken‘in Avrupa’daki meslektaşlarına yazdığı bir mektupta, ABD’nin pilot eğitimini tamamladıktan sonra Kongre ile istişare etmeleri ile birlikte üçüncü ülkelerden F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya transferini onaylamaya hazır olacağını belirttik.” dedi.

Cuma günü erken saatlerde Bloomberg ajansı, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lücke Rasmussen‘den alıntı yaparak, Danimarka’nın Ukraynalı pilotları eğittikten sonra Ukrayna’ya F-16 tedarik etmek için ABD’den onay aldığını bildirdi. Hollanda hükümeti de Blinken’den F-16’ları Ukrayna’ya transfer etme izni içeren bir mektup aldığını bildirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra Twitter’da “Washington’un Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları göndermemize izin verme kararını onaylıyoruz. Dışişleri Bakanı Blinken’e nazik ve hızlı işbirliği için çok teşekkürler.” diye yazdı.

Geçen hafta Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, Avrupalı müttefiklerin bu alandaki yeteneklerini tüketmesi halinde ABD’nin Ukraynalı pilotları F-16 savaş uçaklarını uçurmak üzere eğitmek için ülkesinin kullanılmasını sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Şu anda, Danimarka ve Hollanda, Ukraynalı pilotların eğitiminde öncü bir rol oynamaktadır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com