Politico: Ukrayna denizde Rusya ile tek başına başa çıkmak niyetinde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Karadeniz'de görev yapan Rus gemilerinin taşıdığı seyir füzelerinin sayısı önemli ölçüde arttı

Politico’da yayınlanan bir makalede Türkiye, Rus silahlı kuvvetlerine gizlice ikmal yapabilecek gemileri denetlemediği için, Ukrayna bağımsız olarak Karadeniz’de Rusya Federasyonu ile savaşmaya başladı ve saldırıları için en dikkat çekici hedefleri seçiyor.

Politico tarafından yayınlanan bir makalede İstanbul merkezli denizcilik uzmanı Yörük Işık “Daha da endişe verici olan, Rus silahlı kuvvetlerine gizlice ikmal yaptığı söylenen gemiler. Bazıları artık ticaret gemisi kılığına giriyor: ticari görevler üstlenebiliyor veya sivil mürettebat kiralayabiliyorlar. Ancak Rus ordusunun teçhizatını taşıyorlar ve askeri deniz bayrağı altında dolaşmıyorlar.” dedi.

Yayına göre Türkiye bu gemileri denetlemiyor. Ayrıca Türkiye, NATO üyesi olmasına rağmen Moskova’ya yaptırım uygulamıyor. Ankara aynı zamanda çatışmanın sonuçlarından korunmak için BM’nin arabuluculuk yaptığı tahıl anlaşmasını destekledi.

ABD Donanma Enstitüsü’nde profesör olan Ryan Gingeras Türk hükümeti çatışma için tazmin edildi. Ukrayna’dan çalınan tahıl sevkiyatlarını kolaylaştırdılar ve Kiev’in yanı sıra Moskova ile iyi ilişkiler sürdürmeyi garantilediler. Ancak tahıl anlaşmasının çökmesi, Ankara’nın Karadeniz’de etkileyebileceği sınırları daraltıyor.” şeklinde Politico’ya açıklamada bulundu.

Bu sebeple Ukrayna deniz cephesini açtı ve açıkça Rusya’nın denizde kendisine oluşturduğu tehditle bağımsız olarak başa çıkma niyetinde Geçen hafta Kiev, Rusya’nın Karadeniz limanlarının etrafındaki suları tehlikeli ilan etti ve tüm gemilerin askeri hedef olarak kabul edileceği konusunda uyardı

Politico “Birkaç saat önce Ukrayna silahlı kuvvetleri, 43,123 varil akaryakıt taşıyan Rus tankeri Sig’i vurdu. Bu hedef en dikkat çekiciydi: sonuçta, gemi Rus silahlı kuvvetlerine altı aydan uzun bir süredir yardım ediyor. Suriye’deki Rus lojistiğine yönelik saldırılar, bu ticaretten para kazanan Kremlin bağlantılı seçkinlerin kârlarına zarar veriyor ve özel ordularına ödeme yapmak için kullanılan fonları azaltıyor” diye vurguluyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com