2.4 milyon Ukraynalı yurtdışında olup henüz ülkeye hiç dönmedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
2.4 milyon Ukraynalı yurtdışında olup henüz ülkeye hiç dönmedi

Topyekun savaşın başlangıcındaki göç artışından sonra, toplam ayrılan ve arada tekrar Ukrayna’ya gelen insan sayısı arasındaki fark sadece 2.4 milyon kişi oldu. Ayrıca savaş süresince Ukrayna’dan ayrılandan daha fazla yabancının girmesi ise ilginç oldu.

Opendatabot verilerine göre bu yılın altı ayında 8.2 milyon kişi Ukrayna’yı terk ederken 7.97 milyon kişi Ukrayna’ya geldi. Böyle bir fark – 230.000 kişi – geçen yılın ilk yarısına göre neredeyse 11 kat daha az. Topyekün savaş süresince toplamda Ukrayna’ya girenden 2.62 milyon daha fazla insan daha sonra tekrar giriş yapmadan ülkeden ayrıldı. Bunun 2.4 milyonunu Ukraynalı vatandaşlar oluştururken, kalan kısmını yabancılar oluşturmaktadır.

Bu yılın Mart ve Nisan aylarında Ukrayna’ya dönen Ukraynalıların sayısı ayrılanların sayısını geçmiştir. Ancak Mayıs 2023 itibarıyla durum tam tersi yönde değişti.

Ocak 2022’den Haziran 2023’e kadar süren tam ölçekli savaşın bir buçuk yılı boyunca Ukrayna’nın devlet sınırları 50 milyon kez geçildi. Toplamda, savaş sırasında ülkeden çıkış sayısı 26.36 milyon olurken, bu süreçte 23.66 milyon giriş yapıldı.

Haziran ayında dünya çapında Ukrayna’dan çıkan mülteci sayısının 5.94 milyonu Avrupa’da olmak üzere 6.28 milyon kişiye ulaşmıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com