Ukrayna serbest ticaret anlaşmasının şartlarını değiştirmek için Türkiye ile görüşüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, belgenin iki ülke parlamentoları tarafından onaylanmasından önce serbest ticaret anlaşmasının şartlarını değiştirmek için Türkiye ile müzakere ediyor.

Ekonomi Bakanlığı basın servisinin bildirdiğine göre bu açıklama Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko tarafından Avrupa İşletmeler Birliği temsilcileriyle yapılan bir toplantıda dile getirildi.

Sviridenko “Anlaşmanın imzalanmasından bu yana Ukrayna’daki durum değişti: bugün Ukraynalı üreticilerin özel korumaya ihtiyacı var. Halihazırda, başta Ukrayna’nın hafif sanayisi olmak üzere belirli sektörler için bir geçiş dönemi oluşturulması amacıyla Türkiye ile müzakereler yürütülmektedir.” dedi.

Bakana göre, Aralık 2022 – Ocak 2023’te ek anlaşmaların imzalanması ve anlaşmanın her iki ülkenin parlamentoları tarafından onaylanması bekleniyor.

Sviridenko, ek anlaşmaların Ukraynalı üreticilerin özellikle devlet siparişleri konusunda yabancı şirketlerle rekabet etmelerine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanı, “Devlet sipariş fonlarının Ukrayna’da kalması gerektiğini varsayıyoruz” dedi.

  • Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticarete ilişkin müzakereler, Stratejik Ortaklık Deklarasyonu’nun imzalandığı 2011 yılından bu yana devam etmektedir.
  • 3 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna ve Türkiye arasında serbest ticaret bölgesine ilişkin bir anlaşma imzalanmıştır.
  • 18 Ağustos’ta Türkiye, Ukrayna’nın altyapısının restorasyonuna katılımına ilişkin bir belge imzaladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com