Avrupa Parlamentosu Holodomor’u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Parlamentosu 15 Aralık tarihli toplantısında, 1930’ların korkunç olaylarını Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıyan bir kararı destekledi. Belge 507 milletvekili tarafından desteklendi, 12 milletvekili aleyhte ve 17 milletvekili çekimser kaldı.

Avrupa Parlamentosu, 1932-1933 yıllarındaki Holodomor’unu Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı. Kabul edilen karar, Ukrayna halkıyla dayanışmayı ifade ediyor ve Stalinist rejimin yapay bir kıtlık örgütlemeye yönelik amaçlı eylemleri sonucunda ölen milyonların anısını onurlandırıyor.

Yayınlanan mesajda “Avrupa Parlamentosu… 1932-1933 yılları arasında Ukrayna’da Sovyet rejiminin kasıtlı eylemlerinin neden olduğu yapay kıtlık Holodomor’u, Ukrayna halkına karşı soykırım olarak ve totaliter Sovyet rejiminin bu tür eylemlerini şiddetle kınayarak, milyonlarca Ukraynalı’nın ölümüne yol açan ve Ukrayna toplumunun temellerini önemli ölçüde baltalayan bir olay olarak tnaımlar.” denildi.

Ayrıca Avrupalı parlamenterler, Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaş sürdüren, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal eden, devlet olarak tasfiyeye giden, tahıl depolarını soyan ve ihracatı engelleyen Rusya’nın eylemlerini de kınadılar.

Kabul edilen karar Verkhovna Rada’ya, Cumhurbaşkanına, Ukrayna Hükümetine, AB Diplomasi Başkanına, Avrupa Konseyi ve Komisyonuna, üye devletlere, BM’ye, AGİT’e ve ayrıca Rusya Devlet Başkanı, Rusya Hükümeti ve Parlamentosuna da sunulacak.

Çek Cumhuriyeti Senatosu da 14 Aralık’ta Holodomor’u Ukraynalılara yönelik bir soykırım olarak tanıdı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com