Polonya, Ukraynalı mültecilere ilişkin kalış ve yardım kurallarını değiştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödeme süresini 2 ay daha uzattı

Polonya meclisi, Ukrayna’daki savaştan kaçan Ukraynalılara yardımla ilgili yasada değişiklik yapılması için oy kullandı. Artık Ukraynalılar, Polonya’ya ilk geldikleri andan itibaren yalnızca ilk 120 gün içinde geçici barınakta ücretsiz olarak yaşayabilecekler.

Polonya parlamentosu Seimas milletvekillerinin 429’unun değişikliklerin kabulüne lehte oy verdiği, 9’unun aleyhte, 13’ünün ise çekimser kaldığı kaydedildi.

Değişiklikler, özellikle, Ukraynalıların konaklama için ödemeye kendi katkısı ile birlikte, Polonya’dan ayrılması durumunda sosyal yardımların sınırlandırılmasını öngörüyor.

Yasa, Ukraynalıların Polonya’ya ilk geldikleri andan itibaren yalnızca ilk 120 gün boyunca geçici barınakta ücretsiz olarak yaşayabileceklerini öngörüyor. Bundan sonra Ukraynalılar bu tür yerlerde yaşamayı sürdürdüklerinde katkıda bulunmak zorunda olacaktır.

Polonya’da bu tür yerlerde 120 günden fazla yaşayan Ukrayna vatandaşlarının Mart 2023’ten itibaren kendi bakımlarının %50’sini, ancak günde en fazla 40 zloti (300 UAH’ın üzerinde) ödemek zorunda kalacaklarını da sağlıyor.

Mayıs 2023’ten itibaren ise günlük 60 PLN’yi (500 UAH) geçmeyecek şekilde yaşam giderlerinin %75’ini karşılamaları gerekecek. Ancak bu harcamalar, engelliler, emeklilik çağındaki insanlar, hamile kadınlar, bir yaşından küçük çocukları olan kadınlar, üç veya daha fazla çocuğu olan kadınlar, zor durumdaki insanlar gibi savunmasız kategoriler için geçerli olmayacaktır. Bu durumdaki kişiler katkı ödemesi yapmadan yaşamaya devam edecekler.

Diğer değişiklikler, Polonya’dan ayrılırken Ukrayna vatandaşlarına yapılan sosyal yardım ödemelerinin “dondurulmasını” öngörüyor. Bu hüküm, birisinin her seferinde Polonya’dan ayrılması durumunda, komünler (Polonya’nın idari birimi) veya ZUS tarafından ödenen sosyal yardımın dondurulacağı anlamına gelecektir.

Polonya dışında kalış süresi 30 günü aşarsa, Ukrayna vatandaşı verilen statüyü kaybedecek ve dolayısıyla sosyal yardım hakkını kaybedecektir. Bir Ukraynalı, ülke topraklarındaki çatışmalar sebebiyle Ukrayna’daki savaştan tekrar kaçarsa, sosyal statü yenilenebilir.

Polonya’da geçici oturma izni (üç yıla kadar) almak için basitleştirilmiş usule ilişkin hüküm özel kanundan çıkarılmıştır. Bununla birlikte, özel bir yasa , Ukrayna’daki savaştan kaçanların bu yıl 24 Şubat’tan başlayarak 24 Ağustos 2023’e kadar 1.5 yıl boyunca Polonya’da yasal olarak kalmasını garanti ediyor.

Ukrayna Parlamentosu, jeneratörlerin ve Starlink’in gümrüksüz ve KDV’siz ithalatına izin verdi

Öte yandan, 1 Nisan 2023’ten itibaren Ukraynalılar, burada iş bulmuşlarsa veya kendi işlerini açmışlarsa, Polonya’da geçici oturma izni başvurusunda bulunabilecekler.

Ukrayna’daki savaştan kaçan Ukraynalıların artık Polonya kimlik kodu (PESEL) almak için eskisi gibi 90 gün yerine yalnızca 30 günleri olacak.

Kabul edilen belge ayrıca 2023’te Polonya’daki Ukraynalılar için eğitim için Yardım Fonundan 2 milyar zloti (17 milyar UAH) tahsis edilmesini sağlıyor. Ayrıca, bu fondan elde edilen gelirler, Ukrayna’nın somut ve somut olmayan mirasının dijitalleştirilmesi ve Polonya Kızıl Haçı’nın ihtiyaçları için de tahsis edilebilir.

Şu anda, Ukraynalılara yardıma ilişkin özel yasada yapılan değişiklikler, değerlendirilmek üzere Polonya Senatosuna gönderilecek. Önümüzdeki yıl 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Tespitlere göre şu anda Polonya’da 3.5 milyon kadar Ukraynalı bulunmakta; bunların 1.3 milyon kadarı 24 Şubat’tan sonra ülkeye geldi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com