Başbakan: Ukrayna’nın restorasyonu en az 600 milyar dolara mal olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşası, uzun vadede en az 600 milyar dolar gerektirecek. Ukrayna hükümeti, dünyadan uzmanlarla birlikte bir restorasyon planı geliştiriyor.

Başbakan Denis Şmigal Rusya Federasyonu’nun işgali ve savaş nedeniyle Ukrayna ekonomisine verilen zararın şimdiden 500 milyar doları aştığını söyledi. Ayrıca tahminlere göre 2022’de GSYİH %30 – %50 arasında düşebilir.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından düzenlenen 2022 Bahar Toplantıları’nda konuşan Şmigal, “Ukrayna’nın hayatta kalmak için ortaklardan finansal desteğe ihtiyacı var. Bu tür kısa vadeli yardımın boyutunu önümüzdeki altı ay içinde aylık 4-5 milyar dolar olarak tahmin ediyoruz” dedi.

G7, Ukrayna’ya 24 milyar dolardan fazla kaynak ayırma sözü verdi

Ukrayna tarafının, IMF tarafından verilen özel çekme haklarını bu tür destek mekanizmalarından biri olarak gördüğünü vurgulayan Başbakan “Uluslararası ortaklarımızı, bütçe açığını kapatmak için milyarlarca dolar almamızı sağlayacak olan SDR’lerinin %10’unu Ukrayna’ya sağlamaya çağırıyoruz. Bu şekilde sosyal yükümlülüklerimizi yerine getirmeye, ticareti desteklemeye ve kritik altyapıyı restore etmeye devam edebiliriz.” dedi.

Daha önce IMF başkanı Kristalina Georgieva, Fonun Ukrayna’nın aylık 5 milyar dolarlık mali yardım talebini tartıştığını söylemişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com