Avrupa içerisinde Ukraynalılar’a ücretsiz seyahat olanağı. Hangi ülkede, ne gerekli?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AB ülkelerindeki birçok taşıyıcı, trenlere Ukraynalıların ücretsiz binmesine izin veriyor. Hangi ülkede Ukraynalılar ücretsiz seyahat hakkından faydalanabilir ve bunun için hangi belgeleri sunmaları gerekmektedir?

Avusturya

Ukraynalı mülteciler trenleri ücretsiz kullanabilirler. Pasaport yeterlidir.

Belçika

Belçika demiryolu SNCB, Belçika’nın yanısıra ülkedeki herhangi bir varış noktasına ücretsiz seyahat etme hakkı sağlamaktadır.

Yurtiçi trenlerde ve uluslararası (yüksek hızlı olmayan) trenlerde ücretsiz seyahat için, Ukraynalıların Almanya’da aldığı bir HelpUkraine bileti göstermesi gerekir. Ayrıca bir Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı sunmalıdır. HelpUkraine biletinin geçerlilik süresi boyunca ücretsiz seyahat sağlanmaktadır.

TGV ve Thalys yüksek hızlı trenlerinde ücretsiz seyahat için uluslararası demiryolu bilet gişeleriyle iletişime geçilmelidir. Eurostar hızlı trenlerinde ücretsiz seyahat etmek için Brüksel – Midi İstasyonu’ndaki Kanal Terminali personeli ile iletişime geçilmelidir.

Bulgaristan

2 Mart’tan itibaren Bulgaristan Devlet Demiryolları (BDZ) Ukraynalılar için ücretsiz seyahat düzenledi. Bunu yapmak için, Ukrayna pasaportunu bilet gişesinde gösterilmelidir.

Büyük Britanya

Geçerli bir İngiliz vizesi olan Ukraynalılar için, Eurostar demiryolu şirketinin Avrupa’daki herhangi bir istasyonundan veya durağından Londra St Pancras Uluslararası istasyonuna Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı ile tüm trenlerde ücretsiz seyahat düzenlenmektedir.

Danimarka

Tüm Ukraynalı mülteciler, pasaportları, ehliyetleri ve vatandaşlığı doğrulayan diğer belgeleri varsa trende ücretsiz seyahat edebilir.

İtalya

Flixbus ve MarinoBus, Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı olan tüm otobüslerde ücretsiz seyahate izin verdi.

İspanya

Ulusal demiryolu ağı Renfe, Ukraynalılara İspanya’da ücretsiz seyahat sağlıyor. Renfe trenlerinde ücretsiz seyahat edebilmek için Ukraynalıların yanlarında bir pasaport veya kimlik kartı bulundurmaları ve bunları Renfe istasyonlarının satış noktalarında, servis merkezlerinde veya bilet gişelerinde ibraz etmeleri gerekmektedir.

Hollanda

NS/Hollanda Demiryolları trenleri de dahil olmak üzere Hollanda’daki tüm toplu taşıma, Ukraynalılar için ücretsizdir. Mülteciler, bir Ukrayna pasaportu veya kartı ibraz etmeleri halinde herhangi bir NS bilet gişesinden ücretsiz günlük geçiş kartı ve en geç 24 saat içinde satın alınan bir Alman, Belçika, Fransız veya Avusturya treni bileti alabilirler.

Almanya

Deutsche Bahn, Ukrayna pasaportu veya kartı olan mültecilerin Polonya’dan Almanya’ya giden tüm uzun mesafe trenlerini ücretsiz kullanmalarına izin verdi. Her gün yaklaşık 8 tren seferi olmaktadır. Trenler Varşova, Gdansk, Przemysl (Ukrayna sınırı)/Krakow, Viyana/Wroclaw’dan hareket etmektedir.

Polonya

Polonya sınırını geçtikten sonra, Ukraynalılar Polonya topraklarında ücretsiz olarak ekonomi sınıfında PKP Şehirlerarası trenlerini kullanabilirler. Yolculuktan önce yolcular gişeden veya kondüktörden ücretsiz bir bilet almalıdır.
Ayrıca, Polonya sınırına yakın şehirlerden ayrılmaları gerekiyorsa, Ukraynalılar için Flixbus’tan ücretsiz seyahat mevcuttur. Bilet alabilmek için internet üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunu yapmak için service@flixbus.com.ua e-posta adresine bir istek gönderilmelidir.

Talep aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • e-posta adı: UKRAYNA (talebin değerlendirilmesi için gereklidir!);
  • kalkış şehri (Przemysl / Rzeszow) – varış şehri, kalkış tarihi ve saati, web sitesinde uçuşları kontrol edin ;
  • gideceklerin adı ve soyadı;
  • telefon numarası;
  • e-posta adresi (bilet belirtilen adrese gönderilecektir).

Bir e-posta gönderdikten sonra otomatik bir yanıt alabilirsiniz. Gözardı edilmeli ve cevap beklenmelidir. Çok sayıda başvuru nedeniyle, beklemeler birkaç saat sürebilir.

Romanya

Pasaport veya kimlik kartı yardımıyla ücretsiz HelpUkraine bileti alınabilir. Sınıf II Regio ve Interregio trenlerinde geçerlidir. Böyle bir bilet, tren istasyonlarındaki gişeden ve CFR Călători seyahat acentelerinden alınabilir.

Slovakya

ZSSK demiryolu şirketi, Ukrayna vatandaşları için tüm trenlerde ücretsiz seyahati duyurdu. Bunu yapmak için bir pasaport veya kimlik kartınızın olması gerekir.

Macaristan

Ukraynalılar Macaristan genelinde trenleri ücretsiz kullanabilirler. Yolculuk herhangi bir istasyonda başlatılabilir. Bunu yapmak için varış yerini belirtmeniz ve Ukraynalı olduğunu onaylatmak gerekir. Böyle bir yolculuk sadece II. sınıf vagonları kullanma hakkı verir, hızlı trenlerde seyahat için ekstra ödeme yapılması gerekmez.

Finlandiya

Ukraynalılar pasaport veya kimlik kartı ile tüm trenleri ücretsiz olarak kullanabilirler. Ayrıca, mülteciler otobüslerde ücretsiz seyahat edebilirler.

Fransa

Ukraynalı mülteciler, Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı veya herhangi bir tren istasyonundan alınabilecek bir HelpUkraine bileti ile trenleri ücretsiz kullanabilirler.

Çekya

Ukraynalılar için, Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı olan tüm PKP trenlerinde ücretsiz seyahat mevcuttur.

İsviçre

İsviçre’deki tüm toplu taşıma, Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı sahipleri için ücretsizdir. Ayrıca, İsviçre Federal Demiryolları SBB-CFF-FFS ve TGV LYRIA’nın tüm trenlerinde Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı kullanan mülteciler için ücretsiz seyahat imkanı mevcuttur.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com