Avrupa Birliği, Ukrayna ürünlerine gümrük vergilerini sıfırlayan kararı bir yıl daha uzattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa Parlamentosu Holodomor'u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı

Avrupa Parlamentosu Uluslararası Ticaret Komitesi, Rusya’nın başlattığı savaş karşısında Ukrayna ekonomisini desteklemek için AB’nin Ukrayna ihracatına uygulanan ithalat vergilerinin iptalini bir yıl daha uzatmayı kabul etti.

Avrupa Parlamentosu basın servisi tarafından yayınlanan mesajda “Uluslararası Ticaret Komitesi üyeleri, Rusya’nın Ukrayna’nın ticaret yapma kabiliyetini baltalayan savaşının arka planına karşı, Ukrayna ihracatına yönelik ithalat vergilerinin, anti-damping tarifelerinin ve koruyucu önlemlerin askıya alınmasının bir yıl daha uzatılmasına yönelik önerileri kabul etti.” denidi.

Oy çokluğuyla desteklenen karara 27 üye lehte, 1 üye aleyhte oy kullanırken, 7 üye de çekimser kaldı.

Vergilerin askıya alınmasının , tarife kotalarına tabi olan meyve ve sebzeler ile tarım ürünleri ve bunların işlenmesinden elde edilen ürünler için geçerli olduğu kaydedildi.

Ukrayna sanayi ürünleri, Ukrayna ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması uyarınca 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerine tabi olmadığı için yeni teklife dahil edilmiyor.

8-11 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek genel kurul toplantısında Avrupa Parlamentosu Üyeleri tarafından onaylanması gereken belge, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının ardından bir gün sonra yürürlüğe girecek.

Ukrayna’nın AB’ye ihracatı için gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin mevcut karar 5 Haziran 2023’te sona ermektedir.

Avrupa Komisyonu’na göre, AB Ukrayna’nın en büyük ticaret ortağı olup 2021’deki ticaretinin %39.5’ini oluşturmaktadır. Ukrayna da, AB’nin toplam ticaretinin yaklaşık %1.2’sini oluşturan AB’nin en büyük 15. ticaret ortağıdır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com