Aslında Macron Avrupa’yı Ukrayna’ya asker göndermeye değil, harekete geçirmeye mi çalıştı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Macron: Fransa, uzun menzilli füzelerini Ukrayna'ya devredecek

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü eski genel müdürü Michael Clarke, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya olası asker gönderme konusundaki sözlerinin, Avrupa’ya savaşı kaybetmemek ve Rusya’nın kazanmasını engellemek için güçlerini seferber etmesi yönünde bir çağrı olduğunu söyledi.

Clarke, Radio Svoboda’ya verdiği röportajda devam eden savaşın “Ukrayna’nın kendisinden çok daha önemli” olduğunu belirtti ve savaşın ekonomik etkisini hisseden Rusların bu yıl hoşnutsuzluk göstermeye başlamasını bekliyor.

Uzman, Rus diktatör Vladimir Putin‘in, Wagner başkanı Yevgeniy Prigojin‘in ölümünden sonra daha da güçlendiğini, çünkü artık paralı askerlerin, Rus Muhafızlarının varlıklarını kontrol ettiğini ve bir dizi diğer özel askeri şirketi de etkilediğini belirtti. Savaş alanında mutlaka daha iyi oldukları ve savaşta çok iyi oldukları söylenemez, ancak yine de işgalciler artık bir yıl öncesine göre daha tutarlı bir yapılanmaya sahipler.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Uzman, “Ukrayna önümüzdeki üç ila dört ay içinde dengeden çıkarken onun (Putin’in) daha fazla toprak elde etme şansı daha yüksek” diye açıkladı.

Clarke ayrıca Rusların bu yıl savaşın ekonomik etkisini hissetmelerini ve bunun da kızgınlıklarını artırmasını bekliyor. Ancak Putin, iktidar gaspının uzun süreli olacağını ve ona karşı çıkan hiç kimsenin hayatta kalamayacağını zaten gösterdi.

Clarke, “Güç açısından bu noktaya ancak tüm düşmanlarınızı veya potansiyel düşmanlarınızı daha düşman haline gelmeden yok ederek ulaşabilirsiniz. Bu paranoyak bir tepkidir. Bunu Stalin yaptı. Biliyorsunuz bazı çarlar da bunu yaptı: “Sonunda her şey hep ters gider ama son gelmeden önce korkunç acılar yaşanabilir.”

Gelecekte Ukrayna’ya olası NATO birlikleri gönderilmesi konusunda müttefikler arasında hararetli tartışmaların sürdüğünü de hatırlatalım. Bazı ortaklar, çatışmalara katılmalarının sözkonusu olmadığı konusunda hemfikir, ancak Ukrayna hava savunmasını güçlendirmek, mayınlardan arındırmak veya Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini doğrudan yerinde eğitmek gibi başka şeyler de yapabilirler.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com