Amerikalı analistler F-16 savaş uçaklarının bir hafta içinde Ukrayna’ya ulaşacağını söylüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
NATO generali, Ukrayna'ya F-16 ve uzun menzilli füzelerin sağlanmasını destekliyor

Amerikan F-16 savaş uçaklarının ilk partisi yaklaşık bir hafta içinde, yani 2023’ün sonundan önce Ukrayna’ya gelebilir. Estonya Savunma Bakanlığı da uçağın 2023 yılı sonuna kadar devredileceğini belirtti.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü analistlerine göre Hollanda Başbakanı Mark Rutte‘nin önceki gün 22 Aralık’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında ilk 18 adet F-16 savaş uçağının Ukrayna’ya teslim edilmek üzere hazırlandığını duyurduğunu hatırlattılar.

Analistlere göre, Hollanda başbakanı savaş uçaklarının Ukrayna’ya devredilmesine ilişkin şartları açıklamamış olsa da, Estonya stratejik belgesinde bu yılın sonuna kadar olan süreye değinildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Analizde “Rutte, F-16’ların teslimatının zamanlamasını teyit etmese de, Estonya Savunma Bakanlığı’nın yakın tarihli bir stratejik belgesinde, Hollanda, Danimarka, Norveç ve Belçika’nın halihazırda yılsonuna kadr Ukrayna’ya F-16’ları bağışlamayı taahhüt ettiği belirtildi.” belirtildi.

Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları

Zelenskiy, önceki gün Hollanda’nın ilk 18 adet F-16 çok amaçlı savaş uçağının Ukrayna’ya transferi için hazırlıklara başladığını açıklamıştı. 20 Ağustos’ta Rutte ile yapılan görüşmelerin ardından devlet başkanı, Ukrayna’nın toplam 42 adet Amerikan F-16 savaş uçağı alacağını duyurdu.

İlk uçaklar bu yıl gibi erken bir zamanda gelebilecek olsa da tüm ortaklar bu kadar hızlı hareket etmiyor. Özellikle Belçika 2025 gibi bir tarihte devretmeyi planlıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com