NYT: Putin, aktif olarak Batı’ya ateşkese hazır olduğunun sinyalini veriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Time: Putin, Ukrayna'daki savaşı sürdürmek için Rus ekonomisini mahvediyor

Putin, yapılacak anlaşmayla Rusya’nın Donbass’tan geriye kalanları, Zaporoje ve Herson Oblast’ının tamamen mayınlı bozkırlarını kontrol ettiği mevcut durumdan memnun kalacak.

Rusya lideri Vladimir Putin kamuoyu önünde savaşı süresiz olarak sürdürmeye hazırmış gibi davranıyor. Ama “arka oda diplomasisi” kanallarıyla Batı’ya bir an önce barış anlaşması yapmak istediğinin sinyalini veriyor. New York Times, düzinelerce Rus ve durumu bilen diğer ülkelerin temsilcileriyle yapılan görüşmelerin sonuçlarına dayanarak bu konuda yazıyor.

Bilgili kaynaklara göre Putin, Ukrayna’nın Eylül 2022’deki başarılı karşı saldırısının ardından bile anlaşmaya varmaya hazır olduğuna dair sinyaller gönderiyor. Bu sinyallerin yeni bir dalgası bu yılın Eylül ayında başladı. Kremlin, mevcut temas hattında ateşkesi ve çatışmanın dondurulmasını kabul etmeye hazır.

Sinyaller, hem ABD hem de Rusya ile bağları olan yabancı hükümetler de dahil olmak üzere birçok kanaldan geliyor. Resmi olmayan Rus temsilcileri muhataplarla Putin’in kabul edeceği potansiyel bir anlaşmanın ana hatları hakkında konuşuyor.

Bu sonbaharda üst düzey Rus yetkililerle görüşen uluslararası bir yetkili, “Putin ve Rus ordusu, yeteneklerini daha fazla kullanmak istemiyorlar” dedi.

Bazı analistler, Putin’in uzun süren bir savaştan faydalandığını ve görüşmeleri eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2024’te göreve dönmesi ihtimaline kadar ertelemek istediğini söylüyor. Ancak eski bir Rus yetkili, savaşın doğasındaki belirsizlik gözönüne alındığında Putin’in aslında daha erken bir anlaşmayı tercih edeceğini söyledi.

Kaynaklar, Rus propagandasının, özellikle Kırım’a giden kara koridorunun fethini vurgulayarak, böyle bir “beraberenin” neden aslında bir “zafer” olduğunu Ruslara kolaylıkla açıklayacağını söylüyor. Yayının muhataplarından biri, böyle bir anlaşma için ideal zamanın Mart ayında Rusya’da yapılacak başkanlık seçimlerinden önce olacağını söyledi.

Amerikalı yetkililer, artık Kiev’deki mevcut hükümetin görevden alınmasını talep etmeyen Putin’in tutumunda değişiklikler görmeye başladı. Putin’in önerdiği ateşkes anlaşmasının, başkenti Kiev’de olan egemen bir Ukrayna’yı koruyacağını, ancak Rusya’nın halihazırda fethettiği Ukrayna’nın yaklaşık yüzde 20’sinin kontrolünü elinde tutacağını söylediler.

Böyle bir anlaşmanın önündeki pek çok muhtemel engel arasında Putin’in Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını engelleme konusundaki kararlılığı da yer alıyor. Ancak eski bir Rus yetkili, ittifakın öngörülebilir gelecekte Ukrayna’yı kabul etmeyeceğini, dolayısıyla sorunun aslında bir engel teşkil etmeyeceğini söyledi.

Ancak üst düzey ABD’li yetkililer, önde gelen herhangi bir Ukraynalı siyasetçinin Rusya’ya Ukrayna topraklarının bu kadar büyük bir kısmını bırakacak bir anlaşmayı kabul edebileceğinden şüphelerini dile getirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Buna ek olarak, Batı’daki pek çok kişi genel olarak ateşkes anlaşmasına şüpheyle yaklaşıyor çünkü bu, Putin’e gelecekteki yeni bir saldırı için yeniden silahlanması için yalnızca zaman kazandıracak.

Letonya Devlet Başkanı Edgar Rinkevichs, Putin’in “imparatorluğu yeniden kurma” hayalini kurduğuna dikkat çekerek, “Onlar (Ruslar) hiçbir anlaşmaya uymadılar. Ve uygun olduğunu gördükleri anda anlaşmayı bozdular” dedi.

Bazı ABD’li yetkililer ayrıca Kremlin’in anlaşmaya hazır olduğuna dair sinyallerinin yalnızca yanıltma girişimi olabileceğini ve aslında uzlaşmaya istekli olduğunun bir işareti olmadığını söylüyor. Eski Rus yetkililer, Rus kuvvetlerinin cephede önemli bir avantaj elde etmesi halinde Putin’in fikrini değiştirebileceğini ve anlaşmadan vazgeçebileceğini de ekliyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com