Kiev’de, Putin ile görüşmelerde “kırmızı çizgiler”i hatırlatmak için miting yapıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Birkaç yıl sonra ilk kez Kiev Maydan’da Normandiya toplantısının arefesinde bir kalabalık toplandı.“Avrupa Dayanışması”, “Ses” ve “Anavatan” partileri tarafından düzenlenen “Zelenskiy için Kırmızı Çizgiler” adlı kitlesel bir miting yapıldı.

Unian ajansının verdiği habere göre,  Maydan’da toplanan protestocular, Donbass’ta ölenler ile Odessa Koleji’ndeki yangında vefat edenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Etkinliğin ev sahibi, amaçlarının vatandaşların devletin duruşunu değiştirmesine izin verilmeyeceğini göstermek olduğunu söyledi. Mitingde siyasi güçlerin temsilcileri ve halktan insanlar konuşacak. Mecliseski başkanı Andrey Parubiy, milletvekilleri Inna Sovsun ve Akhtem Çiygöz, eski milletvekili Andrey Ilyenko etkinliğin başında sahneye davet edildiler. Özellikle, Parubiy konuşmasında insanların “Putin’in senaryosunun işe yaramayacağını” göstermek için Kiev ve diğer Ukrayna şehirlerinde toplandığını vurguladı.

Bakınız: Donbass hakkındaki kritik zirve 9 Aralık’ta Paris’te yapılacak

Ukrayna müzik grupları, “OT VINTA”, “Mandry” mitingde sahne aldı.

Protestocuların talepleri neler?

Üniter bir devlet ve federalleşmeden, Avrupa ve Avrupa-Atlantik örgütlerinden, Kırım’ın işgali ve geri alma arzularından ödün vermek yok. Ayrıca, özellikle Rus askerlerinin geri çekilmesi, yasadışı silahlı grupların silahsızlandırılması, devlet sınırında kontrolün kurulması ve Rusya’ya karşı uluslararası yargılamaların durdurulmaması için geçici olarak işgal altındaki Donbass bölgelerinde yapılan seçimlerle ilgili hiçbir eylemde bulunulmamasını da talep ediyorlar.

Paris’te Norman toplantısı

Ukrayna, Almanya, Fransa ve Rusya Federasyonu liderlerinin “Norman formatı” nda bir toplantı 9 Aralık’ta yapılacak . Bu, 2016 sonbaharından bu yana yapılan ilk toplantı. Yeni “Norman Zirvesi” için yapılan hazırlıklar Ağustos ayında belirlenmişti.

Rusya, bekletme koşullarını ileri sürdü: Donbass’taki üç bölgede kuvvetlerin ve varlıkların geri çekilmesi (Stanitsa Luganskaya, Petrovskoye ve Zolotoye) ve “Steinmeier formülü” nün hukuki anlamındaki tespiti.

Zelenskiy, Eylül ayının sonunda bir buluşmayı dört gözle beklediğini söyledi. Kararlaştırılan alanlardaki kuvvetlerin geri çekilmesinden sonra, zirvenin organizasyonu ertelendi. Sonuç olarak, toplantının 9 Aralık’ta yapılma kararı alındı.

Sonbaharda, “Steinmeier formülü” denilen uygulamaya karşı bir dizi protesto gösterisi gerçekleşti. Eylemciler Ukrayna Cumhurbaşkanını “teslim olmak” ile suçladı. Meclis Başkanı Dmitri Razumkov bugün “kırmızı çizgilere saygı gösterileceği ve bölgelerimiz geri dönecek” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com