Perakendeciler ithalat ve üretimdeki düşüşten ötürü Ukrayna’da giysi ve ayakkabı sıkıntısı öngörüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası markalar Ukrayna’ya dönmek için acele etmiyor, bu sebeple piyasada yarıdan fazla ithalat düşüşü görülüyor

Savaşın 4. ayı içerisinde, Ukrayna giyim pazarı, yabancı üreticilerin ciddi bir mal sıkıntısını yaşıyor. Aynı zamanda bu, Ukraynalıları alternatif olarak Ukrayna markalarına yönlendiriyor. Ancak halkın gelirlerinin ve talebinin düştüğü koşullarda bu da bir umut olmuyor.

Ukrayna limanlarında 68 yabancı gemi abluka altında

Intertop Ukrayna zincirinin CEO’su Sergey Badritdinov ” Döviz kısıtlamaları gevşetilmezse, altı ay içinde giyim ve ayakkabı sıkıntısı daha da artacak. Kıtlık olacak … Ukrayna’da giyim ve ayakkabının sadece %20’sini üretiyoruz. Bu yeterli değil.” dedi.

Ayrıca, danışmanlık şirketi Pro-Consulting’in tahminlerine göre, savaş sırasında Ukrayna’da giyim ve ayakkabı ithalatı yaklaşık %60 oranında azaldı.

Uluslararası markalar, Ukrayna perakende sektörünün ana oyuncuları olup şimdiye kadar ayrılan markaların geri dönmek için acelesi yok. Bunun kanıtı Zara, Pull&Bear, Bershka ve İsveç H&M’in mağazalarıdır.

Savaş başlamadan önce sipariş edilen malların teslimatında da sorunlar var. Intertop zincirinin savaştan önce sipariş ettiği tişörtler halen Ukrayna’ya ulaşmadı.

Toplamda, portföyünde 200’den fazla dünya markası bulunan perakendeci, sipariş edilen hacimlerin sadece %40-45’ini Ukrayna’ya getirdi. Bunun nedeni, bankaların perakendecilerin borçlarının ödenmesini garanti etmeyi bitirmiş olmalarıdır.

Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödemesini durduruyor

Ayrıca tişört ve ayakkabı gibi giysiler de savaşın başlangıcında tanıtılan kritik ithalat listesinde yer almıyor.

Aynı zamanda, Pro-Consulting CEO’su Aleksandr Sokolov‘a göre, ithal giyim kıtlığı Ukraynalı üreticiler açısından satış payını artırmak için bir şans olarak görülmeli.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com