AB’nin Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları yürürlüğe girdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya'da "tahıl anlaşmasına" olası bir geri dönüş için şartlarını açıkladı

Bugün, 5 Aralık itibariyle Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları yürürlüğe girdi.

Avrupa Konseyi’nin internet sitesinde yayınlanan mesajda “Tavan fiyat seviyesi, Fiyat Tavanı Koalisyonu ile yakın işbirliği içinde belirlendi ve 5 Aralık 2022’den itibaren uygulanacak” denildi.

Rusya menşeli veya Rusya’dan ihraç edilen petrol ve petrol ürünleri ile yağlar için üst limit fiyatı varil başına 60 dolar olarak belirlendi. Piyasa durumunun gelişimine cevap vermek için fiyat limiti her iki ayda bir gözden geçirilecek ve Uluslararası Enerji Ajansı verilerine dayanarak hesaplanarak ortalama piyasa fiyatından %5 daha düşük bir seviyede belirlenecektir.

Rus petrolünün üst sınırı, olağanüstü piyasa koşullarından kaynaklanan fiyat artışlarını sınırlayacak ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yasadışı savaşını başlatmasının ardından petrolden elde ettiği gelirleri büyük ölçüde azaltacaktır. Aynı zamanda, üçüncü ülkelere enerji arzı üzerindeki olumsuz etkileri hafifletirken, küresel enerji fiyatlarının istikrar kazanmasına da hizmet edecektir.

6 Ekim 2022’de Konsey, Rus ham petrolünün (5 Aralık 2022 itibariyle) ve petrol ürünlerinin (5 Şubat 2023 itibariyle) üçüncü ülkelere deniz yoluyla taşınması ve ilgili teknik yardım, aracılık hizmetleri, finansman veya mali yardımın yasaklanmasına dönük bir karar aldı.

Haynes: Putin, kısa vadeli askeri hedeflerinden vazgeçmek isteyebilir

Konsey kararı ayrıca, Rusya menşeli veya Rusya’dan ihraç edilen ve Tavan Fiyat Koalisyonu tarafından üzerinde anlaşmaya varılan önceden belirlenmiş bir fiyat tavanından veya altından satın alınan ham petrol veya petrol ürünleri için yukarıda belirtilen yasaklardan muafiyet getirdi.

Alınan karar, muafiyetin uygulanacağı düzeyi belirliyor ve Rusya menşeli ham petrol taşıyan, 5 Aralık 2022’den önce satın alınan ve gemiye yüklenen ve 19 Ocak 2023’den önce son varış limanında boşaltılan gemiler için 45 günlük bir geçiş süresi getiriyor. Tavan fiyat, piyasa durumuna uyum sağlamak için periyodik olarak gözden geçirilebileceğinden, bugün alınan karar, tavan fiyatın tüm operatörler tarafından tutarlı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için tavan fiyattaki her değişiklikten sonra 90 günlük bir geçiş dönemi de belirlemektedir.

Tavan fiyat mekanizmasının işleyişi, piyasadaki gelişmelere göre iki ayda bir gözden geçirilecek ve Rusya Federasyonu tarafından sağlanan verilere göre Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hesaplanarak Rus petrol ve petrol ürünleri ortalama piyasa fiyatının en az %5 altında belirlenecektir.

Konsey ayrıca, petrolün fiyat üst sınırının üstünde taşınmasına veya insan sağlığı ve güvenliği veya çevre üzerinde ciddi ve önemli bir etkiye sahip olması muhtemel olay veya doğal afetlere bir tepki olarak bir felaketin acil olarak önlenmesi veya hafifletilmesi için gerekli olduğunda teknik yardım, aracılık hizmetleri veya nakliyeyle ilgili finansman veya mali yardım sağlanmasına izin veren bir “acil durum maddesi” getirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com