Danilov, birçok ülkenin gizlice Ukrayna’ya yardım ettiğini söyledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, çok sayıda ülkenin Ukrayna’ya yardım sağladığını, ancak her şeyin kamuoyuna bildirilmediğini söyledi.

Youtube kanalı “E pitanya” ile yaptığı röportajda Rusya’nın “bu tür süreçlerin alenen gerçekleşmesinden rahatsız olduğunu”, bu sebeple Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın ortaklarından aldığı yardımın ölçeğinden şüphelenmediğini belirtti.

Danilov “Çok sayıda ülke bize yardım ediyor, ancak böyle bir talepleri oluyor: tüm yardımlardan bahsetmiyoruz. Zamanı gelecek, kazanacağız ve ülkeler bir karar verir ve kamuoyuna da yardımlarından bahsetmeleri konusunda hazır olduklarını söylerse, bahsederler; bu onların hakkı, her ülkenin hakkı, ona saygı duyuyoruz. Asıl meselemiz bize yardım etmeleridir. Zaferimizden sonra Rusların kendilerini neyin beklediği hakkında hiçbir fikirleri olmadığını söyleyebilirim. Bize silahları sağladıkları için ortaklarımıza teşekkür ederiz.” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba da Kasım ayı sonunda bazı ülkelerin Ukrayna’nın müttefikleri aracılığıyla gizlice askeri yardım sağladığını söyledi. “Bu üçüncü ülkelerin çoğu alenen hiçbir şey sağlamadıklarını söylüyor, ancak her şey perde arkasında oluyor.” dedi.

Bağlam:

  • Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşla bağlantılı olarak Ukrayna’ya askeri yardım, bir dizi ülke tarafından sağlanmaktadır.
  • Ukrayna’ya yardım sağlamak için Ramstein formatında yedi danışma grubu toplantısı yapıldı, sonuncusu 16 Kasım’da online olarak yapıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yeni askeri yardımın özellikle Kanada, İsveç, Yunanistan, Polonya ve Almanya tarafından sağlanacağını söyledi. Pentagon başkanı, Ukrayna’nın “kazanımlarını pekiştirmeye ve savaş alanında inisiyatifi ele geçirmeye devam edebilmesi” için müttefiklerin kış boyunca Ukrayna’ya yardımda “ivmeyi sürdüreceklerini” söyledi.
  • Ayrıca , Rusya saldırısının başlangıcından bu yana ABD, Ukrayna’ya 25 milyar dolarlık askeri, insani ve doğrudan ekonomik yardım sağladı. 2022’de İngiltere tarafından Ukrayna’ya 3 milyar sterlin değerinde askeri yardım sağlandı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com